Ивайло Калфин: ГЕРБ и Патриотите нямат управленска програма
Ексминистърът подчерта, че от България зависи къде ще е границата между Европа и Турция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    1
Ивайло Калфин
Снимка: Ладислав Цветков

Това не е управленска програма, това очевидно е политическо споразумение по някакви теми, по които ГЕРБ и Патриотите са решили да се разберат. По този начин бившият социален министър Ивайло Калфин коментира в студиото на „Лице в лице” приоритетите на управляващата коалиция.

„В България започваме да се учим, че след коалицията, трябва да има коалиционно споразумение (…) Сега трябва да се научим, че това споразумение трябва да е подробно и да се изпълнява”, посочи съветникът на бюджетния еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Той посочи, че в споразумението липсва конкретика и това неизбежно ще доведе до проблеми и политически сътресения.

Румен Петков за новото НС: Ще има грозни пазарлъци и извращаване на обещания„Патриотично” е да се лъже – за вдигането на пенсиите, за въвеждането на наборната служба, за изграждането на стената по границата, коментира той

Според него не е трудно да се увеличи минималната пенсия за стаж и възраст от 160 на 200 лв., но това създава много голяма несправедливост в пенсионната система, защото се изравняват сумите, които работилият повече и работилият по-малко получават всеки месец. Според Калфин решението е преизчисляване на всички пенсии – или поне ясна перспектива за това.

По отношение на заложената минимална работна заплата от 650 лв. в края на мандата, бившият вицепремиер коментира, че това би означавало запазване на темпа от последните 2 години. Според него трябва да се заговори за увеличаване на осигуровките, но и за по-добро заплащане на труда, тъй като в момента бизнесът все по-трудно задържа своите кадри.

Реджеп Ердоган: Преборихме кръстоносците и техните лакеиСирийски ислямисти честитиха на турския президент след референдума

По темата за отношенията между Турция и Европа, Ивайло Калфин подчерта, че България „трябва да избере къде ще минава границата” – дали ще сме от страната на Европа, или в сферата на влияние на южната ни съседка.

Той коментира, че страната ни след влизането в ЕС е изоставила регионалните инициативи, а трябва да се бори за авторитета си и ясно да покаже на Анкара, че е активна част от общността.

  • 4
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре