АБВ ще търси по-широко съгласие и тогава ще говори за кандидатура за президент, коментира пред журналисти заместник-председателят на партията Ивайло Калфин. 

Не е редно да предпоставяме кандидатурите, особено тогава, когато говорим с партньори, добави той.

Калфин посочи, че на днешната национална конференция на АБВ не се обсъжда кандидатура за държавен глава. Президентските избори са следващата битка, иначе целта на АБВ е да бъде траен и значим фактор в политиката, което означава да присъства във всички органи на управлението, заяви вицепремиерът и социален министър в оставка, който се оттегли, след като АБВ излезе от управлението.

Относно коментара на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева, че ако Георги Първанов се кандидатира отново за президент, "се изнасилва" Конституцията, Калфин каза, че Дончева има образен език, но той не би използвал тези думи. Конституцията е с много ясен текст, ако за някой е неясен, има начин как да си го изясни - като пита Конституционния съд, добави той, цитиран от БТА.

По повод на излизането от властта Ивайло Калфин заяви, че решението на АБВ е да бъде опозиционна партия, което не означава, че депутатите на партията ще гласуват против всяко решение, внесено от управляващите. Когато идват добри решения следва да бъдат подкрепени, смята той.