Промените в Конституцията за съдебната реформа бяха приети на първо четене от ресорната парламентарна комисия. "За" разделянето на ВСС на две колегии гласуваха - 10 членове на комисията, а двама бяха "против".

Правосъдният министър Христо Иванов определи като "важна междинна стъпка в едно дълго пътуване" днешното гласуване.

По думите му консенсусът се проявява с конкретни процедурни стъпки по отношение на съдебната реформа, но следват много други - електронното правосъдие и реформа в юридическото образование.

"Дали ще има промени между първо и второ четене в зала на текстовете, с които се предлага промяна в Конституцията, е изцяло в полето на депутатите", каза министър Иванов, според когото политическото време изтича и трябва да има ясни резултати до януари 2016 г., когато се очаква следващият доклад на Европейската комисия.

Председателят на комисията за обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията Димитър Лазаров коментира, че до петък ще бъде готов докладът на комисията и ще бъде внесен в парламента. Лазаров е оптимист, че промените ще минат в зала.

Как протекоха дебатите

Четин Казак от ДПС посочи, че са били проследени дебатите и изразените позиции по предходния законопроект за промените в Конституцията – този на РБ, който в крайна сметка отпадна.

"В края на предходната сесия след разисквания стигнахме до този компромисен вариант, от който отпаднаха спорните текстове. Още тогава заявихме, че имаме принципни резерви за разпределението в прокурорската колегия, която ще се оформи във ВСС и паритета на политическата квота. Очакваме Конситуционният съд да се произнесе и да разсее притесненията и съмненията, за да може с ясна представа за ситуацията да продължим и да финализираме този толкова необходим конституционен проект, който да продължи съдебната реформа. На първо четене ще подкрепим този законопроект, като съвносители", заяви Казак.

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че има данни, че Конституционният съд би могъл да изрази становище преди второто четене на законопроекта.

"Няма ги някои от първоначалните предложения, които не получиха по-широка подкрепа от ПГ. Оставаме в подкрепа и на тези принципи от първоначалния вариант. Възприемаме това като една задача в перспектива. Не сме променили виждането и отношението си към предложенията. Положително е обстоятелството, че се проведоха успешни разговори", посочи Кирилов.

Ген. Атанас Атанасов от РБ заяви, че дясното обединение ще подкрепи законопроекта. "Всички 23 народни представители сме го подписали. Този законопроект не е това, което искахме да внесем, но тъй като в него на първо място е прието основното ни предложение за разделяне на ВСС на две колегии, това е много важна крачка за съдебната реформа. Той, получавайки 180 гласа, ускорява процеса”, отбеляза той.

Атанасов отбеляза, че е спекулативно да се внушава, че в прокурорската колегия политическата квота ще има надмощие (според проекта, квотата на НС ще е равна на тази на избраните от колегите си обвинители – б.р.). По думите му в прокуратурата няма такава прозрачност, каквато е на лице в съда.

Последният подкрепил текстовете реформатор, Димитър Делчев, допълни, че между двете четения може да се добави още към законопроекта.

„Обществото иска да добавя към конституционните промени, а не да маха. Искаме радикална съдебна реформа и ВСС да гласува така, че да знаем кой стои зад гласуването си", каза още той.

Чавдар Георгиев от БСП подчерта, че социалистите не подкрепят законопроекта, защото не смятат, че структурната реформа във ВСС ще промени ситуацията в системата.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда