Ирландия предлага помощ на България в подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз, което предстои в периода юли-декември 2018 г. Посланикът на Ирландия в София Джон Бигър е изразил готовност за съдействие на среща със социалния министър Ивайло Калфин.

„Ние имаме добро сътрудничество с България и вярваме в приемствеността. В този смисъл сме готови, както да споделим опит, така и да предоставим административен капацитет, свързан с процесите по подготовката за предстоящото ви председателство на Съвета на Европейския съюз", каза по време на срещата посланикът, цитиран от пресцентъра на МТСП.

Според предварителния план за подготовката, представен преди две седмици от вицепремиера Меглена Кунева, България трябва да обучи около 500 нови административни кадри и да предвиди около 60 млн. евро за председателството си през 2018 г.

Калфин изрази увереност, че институциите, заети с подготовката на председателството, ще се възползват от предложената подкрепа. „Категорично смятам, че ние, в рамките на Министерството на труда и социалната политика, ще предприемем конкретни действия за повишаване капацитета на ключови експерти и ще предприемем необходимите
действия по обмен на знания и добри практики”, заяви Ивайло Калфин.

По време на срещата между министъра и първия дипломат на Ирландия бяха обсъдени още въпросът с демографската криза в България, както и възможностите, които Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС предоставя.

„Убеден съм, че за това споразумение и последствията от него, трябва да се говори открито и при по-голяма прозрачност. Трябва да се направи сериозно проучване върху това какви ще са реалните последствия за българските производители при евентуален свободен достъп на американски стоки у нас, както и да се отчетат реалистичните възможности българска продукция да намери мястото си на пазара в САЩ", посочи Ивайло Калфин.