Дори да си твърд като лед и чист като сняг — пак не ще избегнеш клеветата. С тази парафраза на Шекспир депутатът в оставка от ГЕРБ Ирена Коцева коментира в студиото на "Лице в лице" скандала с обществена поръчка за спирки в столицата, който коства постовете на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставките им, след като медийно разследване показа, че конкурсът е спечелен от фирма, в която съдружник е мъжът на Коцева, а зам.-кметът е и семеен приятел на семейството. Премиерът Бойко Борисов пък поиска депутатът да се оттегли от парламента, като това срещна първоначално съпротива от Цветан Цветанов и останалите народни представители от ГЕРБ.

„За съжаление, тази тема не е нова за мен, въпреки че стана топ новина. Това е тема, която много често особено преди избори е ползвана от регионалните медии. Няма конфликт на интереси и няма вина”, подчерта Коцева.

Според нея процедурата по поръчката за спирката е публична и може да се провери всеки етап, а освен това даже не са били показани спирките, които са били обект на процедурата.

По думите й има 3 обстоятелства – тя е депутат от ГЕРБ, мъжът й има бизнес и двамата имат приятели, като те са били „облечени по определен начин”, за да създадат обществени подозрения. В този момент ти трябва да напуснеш властовия пост, за да разберат всички, че една проверка няма да бъде повлияна по никакъв повод, обясни депутатът в оставка.

По думите й хората, които я гримирали преди ефир я попитали дали нямало начин „да измисли нещо”, като тя доразви тази тема с въпроса дали е трябвало мъжът й „да прехвърли фирмата на седмия си братовчед”, а парите да скрият в офшорка.

Ирена Коцева не пожела да коментира в подробности разговора си с Бойко Борисов, но пък сподели друго: „Аз получих изключителна подкрепа от моята парламентарна група и не само от нея – от всички останали хора, с които аз съм работила; хора, с които имаме изключително различни виждания”.

От думите й стана ясно, че никой не е искал оставката й като лидер на ГЕРБ в Самоков.