Вероятно няма да се наложи да организираме нови места за настаняване на бежанци. Имаме съществено подобряване на условията и реда в местата за настаняване на бежанци. Такъв коментар по повод засиления миграционен натиск даде пред „Дарик" министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той уточни, че малко над 11 500 нелегални емигранти са задържани на границата от началото на годината, а от тях 8500 за заявили желание да получат закрила на наша територия, със сигурност една трета от тях нямат това право. „Малко над 6000 души реално може би ще получат статут на бежанци", каза Йовчев.

Министърът добави, че трябва да се изгради ефективна стратегия за интеграцията на чужденците, а липсата на такава ще бъде проблем, защото част от тях ще останат у нас. „Те не са богати хора, повечето са без образование, без квалификация, това не им позволява успешна интеграция в обществото. Това е едната страна на въпроса. По-сериозната е, когато станат големи групи такива хора, които не може да интегрираме в обществото, те се обособяват. Там е възможно да се появят предпоставки за екстремизъм", каза министърът.

Осем души са заподозрени за връзка с терористични групировки, около 40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната.

Вицепремиерът заяви, че миграционният поток е намалял под нивото от миналата година. Властта е взела мерки за това с поставянето на гранични охранители на 100 метра един от друг, които патрулират 24 часа в денонощието. „С изграждането на преградното съоръжение, мисля, че ще стабилизираме процеса. Имаше по над 500 души в арестите в някои моменти, вчера бяха трима. Това ни дава възможност за напредък в настаняването на тези хора", каза Цветлин Йовчев.

По темата за протестите той отново изрази тезата, че гражданското недоволство е политическо. „Упрекват ни от двете страни, това показва, че сме намерили баланс. В момента не са предприемани никакви мерки, да бъде попречено на хората да протестират", каза още Йовчев.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас