Като опасна тенденция определи лансираната от Холандия идея за „малък Шенген” евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова.

Ройтерс съобщи, че планът предвижда в Шенген да останат само 5 страни - Австрия, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия. "Дейли мейл" пък разпространи карта, според която в т. нар. мини Шенген ще влязат също Франция, Чехия, Словения и Португалия.

Холандските ни колеги вече говорят, че ще трябва да се свие Шенгенското пространство, посочи тя в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Удължаването на извънредното положение във Франция на 3 месеца означава, че френската граница ще бъде затворена, че все повече Европа се огражда. Има вероятност и слушам колеги в ЕП, които са проводници на тази теза, че трябва да се затворят Шенгенските граници, тоест страните членки на ЕС, каквито са България, Румъния и Хърватия, да останат извън тази Шенгенска граница. Тогава риторично задаваме въпроса кой ще поеме огромната бежанска вълна, която така или иначе не е спряла, подчерта Йотова.

Терористите в Париж са европейски граждани, с европейски паспорти, дали ще е с белгийски или френски печат, това няма никакво значение. Това са хора, които няколко пъти отиват до Сирия и се връщат в Европа. Това означава, че липсва контрол и големият въпрос за сигурността на европейските граждани в момента звучи със страшна сила, допълни Йотова.

Евродепутатът коментира и резултата на БСП след местния вот у нас. Трябва да бъдат подадени оставки, защото БСП се срина, никога за последните 20 години не сме оставали без нито един областен център, призна Йотова.

Изненада беше, че по време на заседанието на Националния съвет в джоба на лидера Михаил Миков не бяха оставките на всички членове на Изпълнителното бюро, отбеляза Йотова и даде пример с Янаки Стоилов.

В момента БСП има нужда да бъде силната партия, да не се задоволява с това да бъде просто опозиция и второстепенна сила, каза Йотова.