Ще дойде време, когато премиерът Бойко Борисов ще е благодарен на Корнелия Нинова, че само „дрънка оръжия”, защото дълбоко в душата си той иска предсрочни избори. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на ръководството на БСП Илияна Йотова в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

По думите ѝ механичното събиране на леви партии няма да доведе до нищо добро. Особено, ако тези партии са само „един етикет, една емблема, зад която няма хора. Тогава няма никакъв смисъл” от подобни действия, смята Йотова във връзка с издигането на кандидати за предстоящата президентска кампания.

БСП започва диалога вляво. Но ако някой смята, че за президентските избори може да използва Столетницата за донорска партия – за няколкостотин хиляди гласа, с предварително посочена кандидатура, около която да се обединим, то страда от доста илюзии.

Според Йотова Ивайло Калфин е една много трудна фигура за БСП – много трудно се преглъща.

Не беше отдавна, когато АБВ се отдели в тежък момент, БСП загуби и две места в Европейския парламент тогава, напомни тя. Калфин не само беше кандидат за вицепрезидент на БСП, той беше и вицепремиер в правителство с участието на БСП, изтъкна тя.

 Членът на Изпълнителното бюро на ръководството на Столетницата призова да се търси консенсусна фигура,  която ще олицетворява държавата и гражданите й в по-голямото им мнозинство, призова тя.

„Театралният им акт с напускането на правителството за нас не е достатъчен, чакаме да видим накъде ще тръгнат” – така Йотова коментира поведението на  АБВ. Според нея Калфин не е бил убеден, че трябва да се напусне правителството, Първанов е „на друга вълна”, парламентарната група е разцепена по въпроса – така Йотова описа ситуацията в АБВ.

Знам какво му е положението на Бойко Борисов в момента – агонизиращо парламентарно мнозинство и партньори, които го рекетират, коментира тя ситуацията при управляващите. Справка - управлението "Орешарски", обясни тя откъде знае какво му е на лидера на ГЕРБ.
Бяхме жестоко наказани от хората, само глупаците не биха си взели поука, продължи тя.

По думите ѝ не съществуват никакви тайни разговори между БСП и ГЕРБ.

За нас ГЕРБ е политически опонент – ако сме искали да сме част от това управление, сме щели да го направим още преди 2 години, отсече Йотова. 

Вижте повече в цялото интервю: