Победа за ГЕРБ на президентските избори или предсрочен парламентарен вот. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервюто в предаването „Тази сутрин”.

Борисов не каза кои ще са кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент, но недвусмислено обвърза живота, стабилността на правителството и на цялата коалиция с резултатите от предстоящите избори.

Премиерът предизвика лидерите на БСП Корнелия Нинова и ДСБ Радан Кънев лично да влязат в битката за президент. Корнелия Нинова веднага му отвърна с друг ултиматум – тя ще се кандидатира за поста, но той да е пръв с неговата кандидатура.

От своя страна Кънев заяви, че няма да участва в състезанието за „Дондуков 2”, но предположи, че премиерът се страхува от независим граждански кандидат.

До избора на нов президент остават четири месеца и половина, а все още нито една от големите политически партии не е обявила официално кого ще подкрепи.

Премиерът Борисов съобщи още, че предстоят рокади в кабинета, но няма да ги обяви преди да ги обсъди с коалиционните си партньори.

Депутатите от Реформаторския блок, които подкрепят правителството, не се притесняват, че техни министри са на прицел, въпреки многобройните критики към здравния министър Петър Москов и икономическия министър Божидар Лукарски.

Самият Борисов преди време се закани на външния министър Даниел Митов, както и на военният министър Николай Ненчев.

Ненчев от своя страна заяви, че никога не е имал притеснения за подобни рокади, като коментира и думите за премиера за демилитаризацията на Черно море.

Ако ще има нови рокади в правителството, то те трябва да минат през пленарната зала на Народното събрание преди президентските избори, което означава, че на някои министри им остават месеци на власт.