Икономическата комисия в НС прие с 8 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се" предложението на БСП за промени в Закона за здравето, свързани с пушенето на публични места.

Внесените от „червеният” депутат Спас Панчев предложения предвиждат забраната да остане в сила за административните сгради, офисите, детските градини и училища, болниците, както и за заведенията за бързо хранене, но да отпадне за кафенетата под 70 кв. м. Техните собственици ще могат да избират дали да се пуши в тях. По-големите заведения задължително трябва да имат вентилационна система и твърда преграда между двете помещения, отделяща пушачите от непушачите.

Съвсем свободно да е пушенето в казината и в нощните заведения, предвижда още гласуваният текст. Обяснението е, че в тези заведения така или иначе непълнолетни нямат право на достъп.

От депутатите от БСП, членове на комисията, единствено Георги Кадиев гласува "против" промяната в закона. Трима депутати на ГЕРБ се включиха с отрицателен вот.

Спас Панчев цитира данни на бизнеса, според които спадът в оборотите миналата зима е бил между 50 и 70%, а съкратените хора са били между 15 и 20 000. Той добави, че в България има 3,5 млн. пушачи, а през последните години продажбите на цигари са се покачили.

Предстои измененията в Закона за здравето да се гласуват и от здравната комисия в Парламента. Едва тогава промените ще бъдат приети или отхвърлени на първо и второ четене от депутатите в НС.