За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след като днес БСП върна мандата, а Реформаторският блок беше посочен като третата последна политическа сила, която ще се опита да сглоби кабинет.

„В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули“, увери президентът.
Държавният глава подчерта, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят нов кабинет, е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

Междувременно, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев призна, че е скептичен за сформирането на „реформаторски” кабинет.

„Следвайки принципната си позиция, че парламентът до голяма степен е изчерпан, че навън в големия парламент има съвсем други желания, настроения и емоции, не виждам как и защо да се прави опит да се сглоби неустойчива политическа конструкция”, заяви Томислав Дончев.

Той посочи, че тепърва ГЕРБ ще преговаря с дясното обединение, но „потенциалът е изключително скромен”. Дончев разкритикува варианта за чисто експертно правителство, за който преди няколко дни Меглена Кунева намекна: „Да сложиш на премиерско място някой, който не е политик това е изначална безпомощност, защото един министър или премиер трябва да прави публични политики, той не е чиновник”.