Ситуацията с новата протестна акция за окупираните на парламента е сходна с тази през зимата на 1997 година. Средата, предразполагаща към обществено недоволство, е подобна, но причината за бунтовете по улицата е друга. Тогава държавата бе фалирала, а хората гладни – сега положението на държавната хазна е по-добро, а хората са сити, но недоволни от политическия застой в продължение на над 20 години.

Такава съпоставка между гражданския бунт от времето на Жан Виденов и днешните събития по улиците на големите градове направиха пред bTV политиците Красимир Премянов, председател на „Открит форум”-БСП и Евгений Бакърджиев, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие при управлението на Иван Костов.

Двамата обаче се разграничиха в мнението си дали и колко време толеранс трябва да бъде даден в сегашните условия на кабинета „Орешарски”.

Според Премянов правителството има шанс да се мобилизира и да заработи за месеци напред – „в интерес на 2/3-ти от обществото”. По думите му не бива да се забравят протестите от тази зима, когато 8 души се запалиха заради недоимък и социални проблеми, които очакват решение от НС. Бившият депутат от левицата подчерта, че едни нови избори в този момент само ще възпроизведат сегашния модел в парламента.

Бакърджиев заяви от своя страна, че на кабинета трябва да се даде най-много месец, по време на който НС да направи промени в закона само в частта „избиране на депутати”.

„Младите, забавлявайки се, отричат случващото се в държавата. Имаме държава на един крак, който често се подгъва. Ако сегашното управление не покаже, че разбира какво искат хората, напрежението ще ескалира. Макар и интелигентно, хората казват – не искаме повече да се играят такива игри”, каза още политикът.

Според него Пламен Орешарски е на прага на решение да се оттегли. „Не знаем дали ще работи НС, дали ще бъде окомплектован МС, такава несигурност не може да трае дълго.

Ако няма дисциплина в работата на управляващите, можем да сме свидетели на радикално решение и оставка в следващите дни”, прогнозира Бакърджиев.