И ГЕРБ определя като „голям и тежък компромис” назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Ден, след като лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев обясни какво се крие зад толерантността на дясното обединение към спорния кадър на Патриотичния фронт, чийто нов пост взриви културната общественост, от партията на Бойко Борисов разпространиха становище, подписано от председателя на групата в Народното събрание Цветан Цветанов. В него партията-мандатоносител отхвърля отговорността за разпределението на постовете в комисиите между осемте формации в парламента.

„Персоналният състав на отделните парламентарни комисии беше изцяло ангажимент на парламентарните групи. Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове обаче е в резултат на двуседмични консултации”, заявява Цветан Цветанов в партийната позиция.

В текста се описва хронологията на преговорите за ръководните места в съответните парламентарни комисии, включително в тази по култура и медии. По думите на Цветанов, от Патриотичния фронт са заявили желание да оглавят три комисии в Народното събрание, за да „съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството”.

„Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която от „Атака” отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на
дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така, заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите”, обяснява Цветан Цветанов.

Според неговата оценка, посочена в позицията, „ГЕРБ е партията, която е направила най-големите и тежки компромиси, като е отстъпила знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо”.

„Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав са некоректни”, посочват още от ГЕРБ. В телевизионно интервю в понеделник сутринта съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че лично Цветан Цветанов е предложил Бинев за поста. Той изрази мнение, че Слави Бинев е подходящ за председател на Комисията по култура и медии, защото има организационни качества.