Министърът на правосъдието Христо Иванов започна кръг от консултации с парламентарни групи по промените в конституцията, които трябва да бъдат гледани на второ четене. Една от обсъдените с ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ теми е за явно или тайно гласуване във ВСС и дали то да бъде уредено в Конституцията или на законодателно ниво през закона за съдебната власт.

"Не става дума за някаква изчистена ситуация, нашето предложение винаги беше този въпрос да не се решава на конституционно ниво с тази твърдост , а на законодателно - т.е. кои решения точно, с какви мнозинства, как да се гласува да решава ВСС, обобщи пред журналисти в НС министърът. Когато видим еволюцията, атмосферата във ВСС, след няколко години да може законодателят да се адаптира, да имаме гъвкавост, която да позволи на парламента да реагира на отделните ситуации", допълни той.

Иванов припомни, че вариантът за явно гласуване има силната подкрепа на Венецианската комисия. ДПС държи за таен вот.

Иванов не смята, че текстът за начина на взимане на решения във ВСС ще бъде оттеглен при второто четене на проекта за промени в конституцията. "Да бъде оттеглен един или друг текст зависи изцяло от вносителя. Но не виждам в момента, когато обсъждаме възможността да се събере по-широка подкрепа за този текст, е малко странно да се говори за неговото оттегляне", коментира Христо Иванов.

На свой ред Четин Казак от ДПС заяви, че неговата група ще се запознае в детайли със становището на Венецианската комисия, ще обсъди внесените между първо и второ четене предложения и ще вземе решения.

Но, подчерта представителят на Движението, пречупваме идеите за промяна в съдебната власт през нашата загриженост да не се отварят допълнително врати за неправомерно влияние, давление върху нея било от политически или икономически среди.

Казак припомни, че още при първото четене на проекта за промени ДПС е декларирало твърда воля да способства за продължаване на съдебната реформа "в посока да преобрази съдебната система положително, да я направи по-отговаряща на очакванията на обществото, на европейските партньори , да повиши прозрачността на правосъдието у нас".

По време на разговорите са били дискутирани и прокурорските квоти във ВСС.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда