В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров. По този начин бившият правосъден министър Христо Иванов коментира във Facebook призива на ГЕРБ и РБ Висшият съдебен съвет да подаде оставка.

„ВСС е критикуван за действията на Цацаровото мнозинство. Действията на реформисткото малцинство получават очевидна подкрепа, безпрецедентна за такъв документ”, подчертава той.

 

В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров. Очевидн...

Публикувахте от Hristo Ivanov в 26 януари 2016 г.

Кадровият орган е критикуван в черновата на новия мониторингов доклад и беше забъркан в серия скандали. В същото време, събитията от последните седмици станаха повод запознати да изразят мнението, че избирането на нов състав на съвета без разследване на „Яневагейт” и съпътстващите го сюжети само ще затвърди позициите на статуквото.

Реформатори срещу контрареформатори

Според Иванов, управляващите не са успели да постигнат достатъчно редакции в окончателния доклад, провалили са се и опитите за медийно смекчаване на информацията от текста и затова се опитват да припишат цялата вина на ВСС („и конкретно тези, които правят скандали в него, като се обаждат”) и него лично.

Бившият министър е категоричен, че критиките на ЕК са срещу опитите за „смачкване” на реформата, а малкото похвали са за тези съдии, които са застанали зад нея: „Очевидно, онези, които във ВСС водиха трудна борба ("скандали") срещу всички критикувани от ЕК (без)действия на мнозинството, получават подкрепата на ЕК. На тези хора трябва да се изкаже огромна благодарност, а не да им се искат оставките.”.

Пресечна слаба точка

Христо Иванов директно атакува главния прокурор Сотир Цацаров и го призовава да подаде оставка: „Когато в средата на мандата на Сотир Цацаров ЕК иска международен одит на прокуратурата (нещо, срещу което той се бори със зъби и нокти при съставянето на Стратегията за съдебна реформа), това е най-близката до неговото бламиране позиция, която Комисията може да си позволи без да организира военна операция в България”.

Ексминистърът отбелязва, че общото в критиките към мнозинството във ВСС и към прокуратурата е персоната на Сотир Цацаров.

Според него, обвинител №1 е „персонален гарант за това, че в България няма да има реална борба с корупцията”, а нежеланието на парламента да реформира прокуратурата и да ограничи безконтролността на главния прокурор са доказателство, че живеем в „прокурорска република”.

Когато Брюксел удари, как ехото заглъхва...

Иванов завършва публикацията си с призив към управляващите: „Уважаеми г-н премиер, уважаеми депутати от мнозинството, или реформирайте из основи прокуратурата и премахнете безконтролността на главния прокурор, включително с нови изменения в конституцията, или се гответе за процедура по чл. 7”.

Става въпрос за процедура по оценка на върховенството на закона, която може да приключи с спирането на някои права, произтичащи от членството в ЕС.

Подобна процедура беше задвижена по отношение на Полша.