След поредния провален избор за председател на Софийския апелативен съд правосъдният министър в оставка Христо Иванов изрази съжаление, че премиерът Бойко Борисов се е намесил по темата.

Преди няколко дни министър-председателят заяви, че му се вижда несериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове, да се правят на обективни.

По-рано днес ВСС отхвърли за втори път кандидатурата на Нели Куцкова за поста.

Нито участието в изпълнителна власт, нито кандидатирането за вицепрезидент може да бъде тълкувано априори негативно за някой магистрат, посочи Христо Иванов, цитиран от БТА.

Според него голямо безпокойство предизвиква фактът, че този изключително голям и важен съд за пореден път няма избран председател. Иванов и изрази надежда след празниците ВСС да се върне с малко по-ясна воля каква отговорност ще поеме за управлението на САС.

Очевидно е, че напрежението в обществото и съдебната власт нараства заради дълго трупани проблеми, които сега излизат на повърхността. Този ВСС работи трудно, с много конфликти, които вадят на повърхността различни проблеми, каза Христо Иванов и си тръгна от последното за годината заседание на ВСС, но с букет от членовете му.

Очаква се утре той да предаде поста на предложената от премиера Екатерина Захариева, ако парламентът одобри кандидатурата й.

Сутринта пред сградата на ВСС се бяха събрали двайсетина младежи, които стояха с гръб към сградата на съвета, но с плакати срещу изказването на председателя на ВКС Лозан Панов по време на отбелязването на 135-годишнината на съда.