Съдебната реформа ще се случи, когато никой във ВСС не му идав на ум да пише смс-и на премиера Бойко Борисов. Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов в предаването „Лице в лице”.

По рано днес по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод скандала „Яневагейт”, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов получи смс от номер, използван от премиера Бойко Борисов.

Съобщението гласи: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме по записа на двете каки. Не го приехме”. Борисов призна, че е препратил съобщението, получено от трети човек, до Панов.

„Има сговор, че за тези хора не важат законите и разделенията на властите”, смята Иванов. Според него това върви с чувството, че „всички са тъпанари, а ти имаш златния номер”. По думите му става въпрос за изкривен престиж.

„Парадоксално е, че ние се намираме в точката, в която имаме най-големия шанс да се случи съдебната реформа”, каза още Иванов. Според него е факт, че има хора вътре в системата на българското правосъдие, които искат тази промяна. „Започна с онези 17 съдии, които поискаха да бъдат изслушани и свърши с нещата, които прави Лозан Панов. Това е огромен капитал, който не трябва да пропиляваме”, допълни Христо Иванов.

„Скандалът с Владимира Янева е най-големият ни шанс за чисти ръце в съдебната власт, ако се намери кой да провери фактологията от разговорите”, смята бившият правосъден министър. По думите му също е много важно, че се намираме в навечерието на доклада на Европейската комисия.

„Твърде често стигаме до тези ситуации коя институция да започне проверката, именно затова ще продължаваме да бъдем под мониторинг”, смята Иванов.

„Днес видяхме края на замитането на скандала с Владимира Янева. Очевидно не беше направена серизона проверка, очевидно тези разпити не бяха достатъчно задълбочени, накрая – идва историята с този смс”, допълни Иванов. Бившият правосъден министър е категоричен, че който и да е изпратил скандалният смс до премиера Бойко Борисов, независимо дали е член на ВСС или работи в администрацията, трябва да понесе своите последствия.

„Кой може да провери това? Недопустимо е в една държава, демократична и европейска, да не става ясно кой е подателя на този смс. Кой може да установи този факт? Бихме ли имали доверие на парламента да провери това нещо?”, каза още Иванов.

Според бившия правосъден министър е важно и да се разбере какъв е мотивът на самия премиер да препрати съобщението до Лозан Панов. „Това би поставило въпроса дали не крие в себе си натиск, влияние”, смята Иванов.

„Ако с едно съобщение това нещо го изхвърляме през прозореца, защото не ни е удобно; ако във висшия ешелон има маса от хора, които мислят, че могат да правят каквото си искат, че могат с смс да договарят резултати, че главният прокурор може да започва проверка и от самото начало да казват, че той не е предмет на тази проверка... Кой ще има доверие на резултатите?”, допълни Иванов.

На въпрос дали съжалява, че е напуснал поста на правосъден министър, Христо Иванов каза, че е стигнал до края на политическия ресурс и допълни: „Самия факт, че съм тук и коментираме тази тема, е индикация, че не съм се отказал от тези усилия”.

„Правил съм такива промени и преди да стана министър и се надявам да продължа в този дух. Няма отказ, няма дезертиране от фронта”, каза още Иванов.