Тази атака от страна на депутатите от БСП се превръща в маскиране на факта, че БСП няма позиция по съдебната реформа.

Това коментира правосъдният министър Христо Иванов по повод факта, че вчера социалистите в парламента му поискаха оставката.

Причината беше проведеното обсъждане и гласуване в пленарна зала на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на територията на България на свидетели на съда, което се проведе на закрито заседание.

"Сбъркан е адресът на атаката към мен от БСП - не министърът е инициирал споразумението на България с Международния наказателен съд", коментира днес Иванов. 

Той благодари на главния прокурор за това, че го защити чрез уточнение на сайта на прокуратурата, което гласи следното:

"Споразумението за релокация на свидетели е подписано по време на официалното посещение на Председателя на Международния наказателен съд /МНС/ и на Генералния прокурор към съда, в Република България на 20 ноември 2014 г."

"Има 14 страни-членки на Международния наказателен съд, които имат такива споразумения и всички те са запазени в тайна, подчерта той. Тази практика е въведена след убийството на 11 свидетели по конкретен процес. Залогът за запазването на тази конфиденциалност, което е изискване на Международния наказателен съд, е човешки живот и националната сигурност", подчерта министърът.

Той определи изказванията на депутатите от БСП като "абсолютна безотговорност".

"Искам да призова към отговорно отношение към тази материя, няма искане за конкретни лица по него, става дума за рамково споразумение и затова искам позиция от страна на БСП по същество, за да видим колко отговорно е тяхното поведение към съдебната власт", призова Христо Иванов.

По-рано днес за "Тази сутрин" червеният депутат Корнелия Нинова обяви, че аргументите им за оставката на Иванов съвсем не са абсурдни.

"Беше по конкретен повод. Вчера беше внесено за ратифициране в парламента едно споразумение, които не подлежи на ратификация, а това един правосъден министър би трябвало най-добре да го знае. Второ беше гласувано това споразумение без да има текст, без да видим съдържанието, имаше един преразказ. Никой нямаше възможност да се запознае с автентичния текст. Също абсурдно. Трето - беше направено под формата на засекретяване и закрито заседание, което не е необходимо в този случай по закон. Това са сериозни нарушения особено за юрист и правосъден министър", обясни Нинова.