Битката за съдебната реформа трябва да се пренесе в парламента. Това заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов в студиото на „Тази събота” по повод новия си политически проект.

Той заяви, че са използвани вече всички неполитически средства и ако битката не бъде преместена в парламента няма да има решение. Трябва да се намерят читави хора и да се инициират законодателни промени.

Христо Иванов обяви проекта си преди ден, а целта му е да участва в парламентарните избори. Името на инициативата е "ДА България" и се очаква учредяването на новата формация да стане в началото на 2017 г. Не говорим за партия, която да е лява или дясна, а за партия с няколко конкретни теми. Тя няма да бъде лидерска, а партия с кауза, която ще искаме да привлечем лица с кураж и гръб да се изправят срещу явленията, даде подробности още той.

Иванов посочи още, че партията няма да има идеологическа рамка, нито ще е на един човек. Ако Радан Кънев работи както досега ще бъде наш приятел. Нашата цел не е да регистрираме партия и да вкараме няколко души в парламента, а да заложим темата в центъра на политическия живот.

Виждате и вчера съдии протестират срещу опитите на главния прокурор да оказва натиск върху съдии и институции, трябва да се сложи край. Темата за спирането на корупцията трябва да влезе в центъра на политическия дебат, но никоя голяма партия не иска да се занимава с това, заяви Иванов.

Аз бях единственият министър, който инициира дисциплинарни производства срещу магистрати и само аз настоях за разследване на скандала „Яневагейт”, който можеше да достигне дори до фигури от кабинета. Това ми изяде и политическата подкрепа, обясни бившият министър.

Разбирам иронията, идваща от левицата, че ще се прави поредна нова партия. БСП взе отношение по темата през 1996 г. за последно. Тогава те имаха стратегия за съд реформа – изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Тогава са осъзнавали проблема, пред който стоим. Но последваха 20 години мълчание, коментира Иванов.

Този ВСС като цяло ще си отиде като поредния опозорен състав. Големият въпрос е как да влязат повече хора с приличие, тъй като половината се избират от парламента, категоричен беше той.

Големият проблем на съдебната система е, че имаме нереформирана прокуратура, обременена с тежка наследственост и на върха й има хора, които са решени да я консервират в това й състояние, посочи Иванов. Той беше категоричен, че проблемът става не само системен, но и свързан с личността на главния прокурор Сотир Цацаров.