Христо Иванов: Антикорупционният закон създава ново поколение бухалки
В Бюджет 2018 миналото изяжда бъдещето, смята лидерът на "Да, България"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
Христо Иванов
Снимка: Ладислав Цветков

Обявените намерения на властта за създаване на антикорупционен орган няма да доведат до по-добри резултати в борбата с подкупните политици, но ще дадат на задкулисието още възможности за удари по всеки, който не приема сегашния модел на управление на България. Това е мнението на лидера на „Да, България” Христо Иванов.

Той подчерта, че основният антикорупционен орган в една държава е прокуратурата, а все още се заобикаля темата за нейната реформа.

„Изграждат се едни институции, които са второ поколение „бухалки” – корупционният орган ще е засилена комисия „Златанов” (по фамилията на бившият председател на Комисията за конфликт на интереси, станал известен с тефтерчето, в което се твърди, че има инструкции към него за политически атаки – б.р.) (…) Виждаме изграждането на този специализиран съд, който все повече прилича на извънреден (…) Тези инструменти съвсем скоро ще влязат в действие, очаквам последващи атаки срещу свободата на медиите, срещу свободната стопанска инициатива”, прогнозира бившият правосъден министър в студиото на „Лице в лице”.

В тази посока е „законът за вторично разграбване на КТБ”, предложен от група депутати, сред които – Делян Пеевски. „Очевидно е, че тук се прави опит да се маскира поредна атака срещу „Дунарит”, „Петрол” и няколко хотела, които се опаковат като грижа за обществения интерес (…) Няма нито един параграф, който да разкрива повече информация за КТБ”, смята Иванов.

Еврокомисар Йоурова: Думите на Цацаров звучат убедително, резултатите пораждат съмненияМожем да очакваме обективна оценка на съдебната реформа в новия евродоклад

Според него сегашният управленски модел лишава България от бъдеще и Бюджет 2018 е израз именно на това как „миналото изяжда бъдещето”.

„Да, България” и още няколко партии в център-дясно обединяват усилията си, за да бъдат алтернатива. Сред тях обаче не е СДС. „За никого не затваряме вратата, но е много важно да разбираме, че имаме конкретна политическа оферта към български граждани. С хора, които едновременно обслужват модела и започват да говорят опозиционно звучащи фрази няма да ни се получи”, заяви Христо Иванов.

  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре