Приемането на закон за пресичането на вторичното ограбване на КТБ не означава специално законодателство и критиците на текстовете са платени с парите от грабежа. Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид в студиото на „Лице в лице”. Той е съавтор и съвносител на законопроекта заедно с Йордан Цонев и Делян Пеевски.

„Банковото ни законодателство е устроено така, че да контролира нормална банкова система. За съжаление, КТБ не е била нормална банка”, коментира той и обясни, че апетитни активи са отнемани по схема със заеми за кухи фирми, несъстоятелност по веригата и претенции на друго дружество „от същата мустаката престъпна група”, която получава актива „чист и неопетнен”.

Хамид беше категоричен, че няма проблем да се приема законодателство със задна дата: „И друг път по изключение са били приемани закони със задна дата (…) имало е десетки такива закони”. По думите му основните текстове ще важат за всички банки от този момент нататък.

Ще бъде ли подкрепен законът „Пеевски-Цонев-Хамид” и от другите партии? „Не сме говорили с никого. Искаме да видим кой иска разграбените активи да се върнат където им е мястото и кой играе с грабителите”.

Хамид посочи и че заедно със съпартийците си готви още няколко свързани с КТБ законопроекта.

Той преповтори тезата на ДПС, че националистите във властта могат да станат причина за падане на кабинета на ГЕРБ. „Тези националисти дърпат правителството и цялата държава към дъното”, заяви депутатът. Той предрече и че сегашният престой на „Обединени патриоти” в управлението ще има същия катастрофален завършек за тях както се е случило по време на миналото правителство с Реформаторския блок.