Гражданският съвет на Реформаторския блок поиска с декларация лидерът на СДС да не бъде министър на икономиката. Желанието бе изразено, след като ГЕРБ и РБ подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство, а то бе подкрепено от Патриотичния фронт и АБВ.

По-рано през деня самият Лукарски защити кандидатурата си, като заяви, че има самочувствието, опита и знанията да бъде икономически министър.

Според Гражданския съвет излъчването на кандидатите за членове на кабинета „може да бъде резултат единствено от колективната воля на политическите органи на двете преговарящи страни, защото само такъв порядък на вземане на решения би гарантирал, че членовете на кабинета ще носят своята отговорност за управлението и че ще бъдат зависими от правилата, установени в коалиционното споразумение”.

Декларацията е подписана от депутатите Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Петър Славов, както и членовете на гражданския съвет Атанас Славов, Виктор Лилов, Евгений Кънев, Иван Иванов, Михаил Неделчев, Нели Огнянова, Пламен Даракчиев, Ралица Ковачева, Тодор Танев, Трайчо Трайков, Юлияна Николова, Владимир Стойчев.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

"Ето защо ние сме изненадани от публично разпространената информация, че министър на икономиката ще бъде Божидар Лукарски, председател на една от партиите в Реформаторския блок. Длъжни сме да заявим, че към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил кандидатурата Божидар Лукарски. При това тъкмо в качеството на министър на икономиката. Твърдим го убедено, тъй като икономическият ресор изобщо не е бил обсъждан в процеса на преговорите. Още по-малко пък каквато и да е персонална кандидатура за него. За това говорят както решението на парламентарната група по тези въпроси, така и проведеното обсъждане в Председателския съвет.

При това положение ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. В случай, че кандидатурата му е издигната от СДС, партията, на която той е председател, и съответно възприета от мандатоносителя, ние считаме това за двустранна договорка. Както е известно, по силата на правилата в РБ такива преговори и договорености между отделни партии от политическия съюз, от една страна, и мандатоносителя – от друга, са извън добрите партньорски отношения, установени в процеса на преговорите.

Ние не оспорваме правото на Божидар Лукарски да бъде излъчен от РБ и да участва в кабинета, но държим на принципите и правилата. Тези правила, които бяха приложени при определянето на останалите членове на кабинета, предложени от Реформаторския блок. Заедно с това, обаче, не може да си затваряме очите, освен пред неяснотата около тази номинация, и пред още един проблем. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора, които произтичат от програмната декларация.

Настояваме ПГ на Реформаторския блок и Председателският съвет незабавно да се произнесат по случая и съответно да оттеглят кандидатурата на Божидар Лукарски за министър на икономиката в кабинета.

Настояваме, също така, преговорният екип на ГЕРБ и кандидат-премиерът Бойко Борисов да се съобразят с фактите и да ревизират своето решение".

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец