Не всички министри успяха, къде по обективни, къде по субективни причини, да изпълнят това, което си бяхме поставили като цел. По този начин финансовият министър Владислав Горанов коментира ситуацията с ведомствата, където не са направени 10-процентови съкращения и сега няма достатъчно пари за заплати, предаде Фокус.

"Заедно с премиера снощи имахме дълги дебати по тази тема как ще приключи 2015 г. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане и безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока", подчерта министърът на финансите след кръгла маса, организирана от Американската търговска камара.

Полицаите зад бюро – трета категория труд

„Няма да дам на МВР 21 млн. лева - полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория”, категоричен беше Владислав Горанов. Именно категорията труд и бонусите при пенсиониране станаха една от причините за напрежение вътре в МВР и полицейски протести.

"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория - така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск", обясни Горанов.

Не е самоцелно

"Реформите не са самоцелни. В сферата на отбраната и сигурността има резерви, както и в сферата на съдебната власт. Това са системи, които могат да бъдат оптимизирани, но по една или друга причина години наред нищо не се случва", коментира Горанов.
Той обясни, че няма да бъдат съкращавани разходи за издръжка на персонал с още 10%. "Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени. Нова стъпка на намаление няма да има, ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите в тазгодишните лимити", посочи Владислав Горанов.

Той отбеляза, че парите за образование и здравеопазване ще бъдат повече в бюджет 2016 г.

Обмисля се и увеличение на минималната работна заплата, като то е записано в 3-годишната бюджетна прогноза.