Според анализи на Министерството на финансите съществува възможност да има дебат относно бюджета на Националната здравноосигурителна каса наесен. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Горанов посочи, че мерките, които се предлагат в здравния сектор трябва да подобрят ефективността на разходите и да направят системата предвидима.

"Някои от тези мерки са забавени, а други не дават нужния ефект. Трябва да сме внимателни", предупреди той. Според него за поредна година наблюдаваме изпреварване на бюджета на НЗОК, като напомни, че през 2014 г. и сегашното, и служебното правителства са били подложени на натиск заради разходите за болници и лекарства.

Министърът отбеляза, че по време на днешната здравна комисия ще бъде изслушан управителят на НЗОК Глинка Комитов, който ще представи конкретни стъпки, с които да се избегне актуализацията на бюджета.

"Важно е да се започне този дебат. Ще продължаваме да настояваме за такъв относно здравния бюджет като общо изпълнение", увери Горанов.