Стабилност, реалистичност, резултат е философията на бюджет 2016. Така определи разпределянето на държавните пари за догодина финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите и поиска от тях подкрепа. Парламентаристите дебатират и ще гласуват на първо четене проектобюджета за 2016 г.

Бюджетът се гледа без особено присъствие на министри и без премиера Бойко Борисов. Заради това от ПФ заплашиха, че няма да го подкрепят. Така коалицията може да се окаже без необходимия брой гласове, за да си приеме бюджета.

И опозицията на ГЕРБ, и партиите, които са в коалиция с ГЕРБ, поискаха да се харчи повече. Чуха се критики, че реформи не се правят, както и предупреждения, че ще се стигне до вдигане на данъци.

Горанов подчерта, че той е съобразен с реалността, дава възможности държавата да изпълнява своите най-важни функции - за социална помощ и отбрана /където имаме международни ангажименти/, гарантира стабилност на фона на заобикалящите ни проблеми.

Два ключови приоритета открои финансовият министър - образование и инфраструктура, и увери, че е намерен балансът за догодина.

Качество на образоване ще се подобри чрез повишаване на възнагражденията на преподавателите. Обръщането към най-качествено образование е много важно, училищата, които предлагат най-доброто обучение, да бъдат стимулирани, защити аргументите за повече пари за образование и наука догодина Горанов, цитиран от БТА.

За инфраструктурата водещи ще са инвестициите и мерките за териториално сближаване.

Министърът очаква в началото на януари 2016 г. да бъдат сключени договори с ръководните органи на 4 оперативни програми.

Растеж за догодина на БВП с 2,6 на сто като основен двигател ще бъде крайното търсене, спад на безработицата до 9, 1 на сто, средногодишна инфлация 0,5 процента, в средносрочен план запазване стабилността на публичните финанси - това са част от заложените параметри в проектосметката за следващата година, заявени от Владислав Горанов.

Според Горанов обаче темповете на ръст на потреблението са незадоволителни. Той подчерта, че стабилността на средата влияе върху поведението на инвеститорите, на икономическите субекти и затова без необходимите реформи няма как да бъдат достигнати темповете на растеж на държавите, които решават структурните си дисбаланси по-успешно от нас. 

От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета, защото според тях обрича гражданите на убийствена бедност.

Лидерът на левицата Михаил Миков заяви, че има увеличение на разходите с 2 млрд. за сметка на 5,3 млрд. външен дълг, или по 740 лв. на всеки български гражданин, към което се прибавят винетките, градините, увеличението на социално осигурителните вноски на земеделците, повишеният данък на хората с минимална работна заплата.

Честито на българските граждани за невидимите резултати, които ще видят през 2016 г. с политиката, събрана в този бюджет”, заяви той. „Икономическата ситуация в страната се влошава, което отчитат и български, и чужди експерти. Спиралата дефицит- дълг- дефицит тика България към безпътица”, обясни Миков.

„Не приемаме запазването на плоския данък. АБВ е за прогресивното подоходно облагане, коментира Марияна Тодорова от АБВ.