Няма да допуснем ГЕРБ да носи негативите еднолично. Всеки, който иска да участва в управлението трябва да носи и позитивите и негативите от това управление, а не избирателно: която тема е хубава, да бъде подкрепяна от всички, а която е лоша - да се дистанцират от нея. Това заяви в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Въпреки отложеното гласуване на новия дълг от 16 млрд. лева и демонстрираното несъгласие на АБВ и Патриотичния фронт за заема, Горанов заяви, че проблем в коалицията няма.

По думите му, след днешните разговори, комуникацията с ПФ е много по-добра.

"Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява на партньорите от управлението, но има теми, които не могат да бъдат обяснявани много”, коментира той, като посочи, че някои въпроси са по-трудни за разбиране и изискват време.

Милиардите си остават 16

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви днес, че не е склонен да се намали сумата 16 млрд. лв. нов държавен дълг. По-рано той беше посочил, че при балансирани бюджети за следващите години, сумата може да намалее до 12 млрд. лева.

"Това не е някакво своеволие на Горанов. Това са необходимостите", каза днес той и допълни, че посочената сума е на базата на професионален анализ, направен от "една сериозна държавна машина, наречена Министерство на финансите".

Само до края на тази година имаме да погасяваме 7 млрд. лева, заяви министърът. "Полагам неимоверни усилия като министър, заедно с премиера и всички държавни органи, да съберем повече пари и резултатите се виждат", каза Горанов.

Той заяви, че ще се стреми по всякакъв начин да намалява дефицита през приходната част, „но обществото трябва да разбере, че трябва да харчи, колкото изкарва или задлъжнява с дългове", отбеляза министърът и уточни, че дефицит може да се покрие или като се продава имущество - приватизация, или като се взима заем - дълг.