Главният прокурор забравил да декларира дали е в конфликт на интереси
Сотир Цацаров е глобен с 300 лв., бившият му заместник Евгени Диков - с 400
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    7
Сотир Цацаров
Снимка: Ладислав Цветков

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет наложи глоба от 300 лева на главния прокурор Сотир Цацаров, заради неподадена декларация за имуществено състояние и липса на конфликт на интереси за 2016 г., става ясно от справка в сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Обвинител №1 е задължен да подаде такава декларация след последните промени в Закона за съдебната власт. Цацаров е и първият наказан от ИВСС с новите му правомощия да поддържа регистър за този тип документи и за влезлите в сила наказателни постановления.

Това е любопитен обрат на сюжета от миналата година, когато определени медийни кръгове започнаха кампания срещу честия опонент на Цацаров по време на заседанията на Висшия съдебен съвет – председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

НАП проверява десетки лица от високите етажи на власттаСред проверяваните са председателят на ВКС Лозан Панов, директорът в ДАНС Стоян Димитров, петима депутати и един областен управител

Според публикациите ДАНС и НАП разследвали Панов заради неподадена пред Сметната палата имотна декларация. От ВКС още тогава обясниха, че т.нар Трима големи в съдебната власт (шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор) се отчитат само пред инспектората.

Подобно на Цацаров, глоба за неподадена декларация за имоти и конфликт на интереси ще плати и друг високопоставен прокурор – членът на ВСС и бивш шеф на следствието Евгени Диков. Той ще плати повече от Цацаров – 400 лв.

  • 0
    7
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре