Президентските избори ще са на 6 ноември, това решиха депутатите в последния работен ден преди лятната си ваканция. На тази дата ще гласуваме и на референдума, иницииран от Слави Трифонов. Ако се стигне до балотаж, той ще е на 13 ноември.

Датата за президентския вот ноември беше определена почти без дебат в пленарната зала. Депутатите трябваше да избират между три варианта - 23 октомври, предложен от БСП, 30 октомври, предложен от ДПС, и 6 ноември - вариантът на ГЕРБ.

Така след беше решено, че като вотът ще е на 6 ноември, евентуалният балотаж ще е на 13 ноември. А кампанията започва на 4 октомври.

Днес партиите хвърлиха и повече светлина върху кандидатурите за президент.

Националистите – Патриотичния фронт и „Атака”, съобщиха, че общата кандидат-президентска двойка е и крачка към обединение. Почти сигурно тяхната номинация ще е Красимир Каракачанов (ВМРО) и Явор Нотев („Атака”) за вицепрезидент.

От ГЕРБ отново запазиха мълчание въпреки спекулациите, че и самият лидер на партията и премиер Бойко Борисов може да играе наесен.

А десните изненадаха всички с цели 7 номинации за президент. Освен вече обявените Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и проф. Велислав Минеков, десните ще избират и от генералите Димо Гяуров и Съби Събев.

Една кандидатура им се повтаря с номинациите на БСП - на Огнян Герджиков. Реформаторите ще опитат да изберат едно от седемте имена в максимално кратки срокове.

От БСП обявиха, че ще кажат името на кандидат-президента си на 14 август. Те не възнамерявали да отлагат повече решението си.

Депутатите отхвърлиха референдума, иницииран от Веселин Марешки. Той пък отново заяви, че има възможност да бъде издигнат за президент от основаното преди две седмици движение "За Чиста и Свята Република".

Така на 6 ноември ще гласуваме само на референдума, иницииран от Слави Трифонов. Вчера Конституционният съд отхвърли 3 от въпросите на Трифонов и остави само три.

Остават тези за въвеждане на мажоритарен вот за депутатите, за задължително гласуване на изборите и референдумите и субсидията на партиите да стане лев за глас, а не 11 лева, както е сега.

„Решението на конституционния съд е долно и мерзко”. Така телевизионният водещ Слави Трифонов коментира решението на КС да обяви за противоконституционни трите оспорени от президента Росен Плевнелиев въпроса от референдума – за намаляване на броя на народните представители на 120, за прекия избор на полицейските шефове по места и за електронното гласуване.

Трифонов не отрече, че има намерение да се включи в политиката.

Междувременно Върховният касационен съд регистрира политическа партия ДОСТ на Лютви Местан, като отмени отказа на Софийския градски съд, постановен през юни.