България трябва да гради добросъседските си отношения с Турция като спазва международния ред. Това каза пред журналисти служебният министър-председател Огнян Герджиков.

Той определи референдума като вътрешен проблем на Турция. “Силно се надяваме Турската страна да спазва своите ангажименти, които е поела като членува в редица международни организации и ние трябва да се съсредоточим основно върху отношенията на република Турция въз основата на добросъседство, с взаимно зачитане на конституционния ред”, каза премиерът.

За вицепрезидента Илияна Йотова обаче, диалогът на европейските страни с Турция ще става по-сложен: „Смъртното наказание е нещо, от което Европа никога няма да отстъпи и ЕС. Нека не забравяме, че Турция е страна-член на Съвета на Европа. И аз мисля, че и Венецианската комисия и самото председателство на съвета няма да допусне страна, която евентуално ще въведе смъртното наказание да бъде неин член”.

Очакванията на Йотова са все пак Турция да запази отношенията си с ЕС заради поетите ангажименти – особено след инвестираните няколко милиарда евро във връзка с бежанската криза.