Президентът Румен Радев връчи днес на ГЕРБ проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очакванията са от него да произтече кабинет „Борисов 3” с участието на „Обединени патриоти”.

Минути по-рано от ГЕРБ изпратиха до медиите окончателния вариант на коалиционното споразумение с националистическото обединение.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът поздрави Бойко Борисов и Цветан Цветанов за подписания документ и коментира: „Надявам се Вие и Вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидати за министри, вярвам, че ще отговорите с Вашата управленска програма на най-насъщните очаквания – сигурност, доходи, справедливост, законност”.

Снимка: Ладислав Цветков

Цветан Цветанов декларира от името на ПГ на ГЕРБ, че премиерската номинация е Бойко Борисов. Бившият – и бъдещ, премиер не коментира нищо пред камерите, но Румен Радев се обърна към него с думите: „Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде Ваш добър съветник”.

За лидера на ГЕРБ това е седми път, в който получава възможност да състави правителство – през 2009 г., по два пъти през 2013 г. и 2014 г. и един път в края на последния парламент през 2016 г.

Гаранция за стабилност

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за министър-председател Бойко Борисов посочи, че с подписаното по-рано днес коалиционно споразумение с Патриотите са опитали да изчистят всички възможни детайли, които да гарантират стабилно управление.

Номинираният за премиер каза това след като прие от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. "Сега имаме няколко дена да го изпълним и със съдържание от кадри - експерти, политици, да има баланс в него", посочи Бойко Борисов.