В спор на множество теми се превърна участието на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Жельо Бойчев (БСП). Ден след втория опит за консултации при президента по темата за новия антикорупционен орган, представителите на двете основни политически сили в парламента продължават да са на противоположни позиции.

Атанасова отбеляза, че с 12 на 2 гласа е била приета декларация, че не се постига съгласие началникът на бюрото да се назначава от държавния глава и структурата да има разследващи функции. Двата гласа били на Румен Радев и Корнелия Нинова. „Воля” в мнозинството ли е? ДПС в мнозинството ли е? Приемете, че предлагате един продукт, който е некоректен към процесите и към хората – подвеждате президента да участва в една ситуация, от която няма никаква печалба”, заяви тя.

Бойчев запита дали в обществото има усещане за справедливост и посочи, че ГЕРБ предлагат механично сливане на неработещи органи. „Ние не искаме да отчитаме дейност. Реални резултати без разследване не може да има. Реални резултати без независимост от хората, които го избират, не може да има”, заяви той.

Атанасова на свой ред обяви, че ще подари на опонента си Конституция и подчерта: „Прокуратурата е господар на досъдебното производство”.

Бойчев, отново на конституционна тема,  посочи, че чл.38 от основния закон дава правомощия на държавния глава да назначи ръководителя на антикорупционното бюро: „Съвсем нормално е президентът на назначава ръководителя на тази институция. Президентът олицетворява единството на нацията. Президентът е пряко избран от българските граждани. Президентската институция е най-далече от тези скандали – там не се разпределят обществени поръчки, не се разпределят постове”.

По темата с арестувания за рекет брат на неговия съпартиец Георги Стоилов, социалистът каза, че на заседание на парламентарната група случаят ще бъде обсъден, но личното му мнение е, че трябва да има лична отговорност. Атанасова посочи, че в организираната престъпна група е бил и синът на шефа на КАТ-Русе, назначен на поста от служебния кабинет "Герджиков".

Тя напомни, че арестуваният е дарител на БСП и запита дали парите са дошли от незаконна дейност и дали не са били ползвани за купуване на гласове. Бойчев заяви, че парите ще бъдат върнати.