Коалицията на Николай Бареков не успя да премине успешно първия кръг от преговори, които ГЕРБ води за съставяне на правителство и парламентарно мнозинство, и въобще няма да бъде допусната до събеседване с лидера Бойко Борисов, който ще води втория тур от "кастинга". Това стана ясно след срещата между преговорните екипи на двете формации, проведени в петък.

"Не получихме достатъчно уверение и доказателства, че екипът на ББЦ има готовност да представи обща позиция на своята партия. Считаме, че се оказа безпредметно да продължим тези разговори", заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя обясни, че след това са "преминали в режим на общо информиране" и настоя, че ГЕРБ се "отнася изключително сериозно към разговорите за съставяне на правителство и има изисквания към представителите на партиите, които са поканили".

"Разгледахме само четири точки и констатирахме диаметрално противоположни мнения", добави и Менда Стоянова. Двете партии постигнали консенсус единствено по това, че България трябва да остане евроатлантически ориентирана държава.

Стоянова обясни, че представителите на ББЦ са отишли на срещата с програма за два управленски мандата, но били готови да отстъпят от предизборните си обещания. "Това ни притесни", изтъкна тя.

"Ние считаме, че задължителна приемственост между посланията по време на предизборната кампания следва да се изпълнява по време на мандата на новото НС", коментира на свой ред Цецка Цачева, която отсече, че втора среща няма да има. 

"За нас изказването на позиции и мнение относно управлението на държавата, няма как да започне", посочи Цачева и подчерта, че след като вече са в парламента, следва да продължават да отстояват своите приоритети.

"Ние не подкрепяме такъв морал в политиката - с едни послания да привличаш избиратели и после, след като вече си в Народното събрание, да ги изменяш", продължи Цачева.

Светлин Танчев от ББЦ заяви, че по време на разговорите се устанорило, че двете партии имат "големи различия и няма смисъл да си губим повече времето взаимно".

„Това, което правим през последните дни, е да предотвратим играта парвителство под натиск  от определени политически сили и да отиграваме „златния пръст". Няма да бъдем златния пръст.", каза на свой ред Румен Йончев.

От "България без цензура" казаха, че първо ще искат да видят каква ще програмата на правителството преди да гласуват за или против него в зала.

Реформаторите мълчат

Десните лидери не вдигаха телефоните си, и макар, че прекратяването на разговорите между ГЕРБ и ББЦ, е добра новина за тях, днес те запазиха мълчание.

Очакваше се градусът на напрежение да се вдигне, защото Реформаторския блок предварително излезе с декларация срещу участието Николай Бареков и партията му в правителствената коалиция. Но не стана така.

Само Facebook влезе в ролята на бойно поле за дясното политическо пространство. Със статус Радан Кънев иронично предупреди, че връзката между ГЕРБ и ББЦ би била като "фактическо съжителство".

 

Истината е, че днес реформаторите уточняваха как ще се явят на очаквания втори тур от преговори с ГЕРБ в понеделник. Затова до края на тази седмица те трябва да изяснят юридическата специфика на представителството на отделните партии и начинът, по който вземат решения.

Утре са преговорите с "Атака", но оттам настояват те да се излъчват на живо.

От ГЕРБ не виждат причина да поменят правилата само заради една политическа сила, така че утрешните разговори могат да се окажат още по-кратки.