Идеята за създаване на временна парламентарна комисия, която да провери всички решения и стъпки по реализацията на проекта за изграждане на втора българска ядрена централа за последните 10 години, обедини в парламента ГЕРБ и представителите на „Синята коалиция”. Още във вторник депутатът Диан Червенкондев каза, че ГЕРБ-ерите ще инициират анкетна комисия, която ще провери „как са сключвани договорите за АЕЦ „Белене”, имали ли са основание, в защита на българските интереси ли са били, кой ги е подписвал и срещу какво и колко”.

„Ситуацията и яхнатата вълна от други политически партии ми напомня на поговорката ‘Крадецът вика, дръжте крадеца’,” каза Червенкондев, коментирайки реакцията на опозицията на предявения от „Атомстройекспорт” иск за обезщетение в размер на 1 млрд. евро във връзка със спрения проект за изграждане на АЕЦ „Белене”.

„Не приемаме такива основания и претенции и ще разследваме напълно договорите,” каза народният представител от ГЕРБ. „Считаме, че министър Добрев е напълно прав и тази парламентарна анкетна комисия ще провери целия процес – от вземане на решенията за сключване на договорите за АЕЦ „Белене” със споразумението от 2005, 2006 и 2009 г., кой ги е подписвал, кои фирми са ги спечелили, къде са отишли средствата, за кого и чрез кого,” обясни Червенкондев. Той повтори призива на министъра на икономиката и енергетиката прокуратурата по-скоро да излезе със заключения за проверката както за конкурса, така и за допълнителните споразумения за централата и заобикалянето на Закона за обществените поръчки.

"Има достатъчно основания да инициираме създаването на временна парламента комисия за проверка на всички данни за решения и дейности по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 година до края на март 2012 г.," каза пред журналисти Иван Иванов от ДСБ. „Няма съмнение, че българското общество е скандализирано от новия иск, който предявява руската страна от над 1 млрд. евро, каза още Иванов. По думите му това е достатъчно основание народните представители да намерят начин да дадат обществена гласност за всичко, което е направено по този проект, и преди всичко по три направления – „как беше разчистена площадката на АЕЦ „Белене”, на какво основание и как бяха постигнати договореностите за това, как беше продадено наличното оборудване и защо цената, на която беше продадено това оборудване, беше неколкократно по-малка от оценката на експертите, как беше подписано споразумение, според което българската страна пое ангажимент да поръчва оборудване от руската страна - всичко това без подписан договор за строителство и без осигурено финансиране за този проект,” обясни тъмносиният депутат.

Председателят на икономическата комисия в парламента и бивш лидер на СДС Мартин Димитров определи новите претенции на „Атомстройекспорт” като „изнудване и обществен натиск за подновяване на строителството на централата”. От десницата заподозряха БСП в координирани действия с кръгове в Русия, защото искът на руската страна съвпада и с процедурата по искания от БСП референдум за „Белене”. Димитров очаква новата анкетна комисия да отговори и на тези съмнения.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров коментира, че не е изненадан от „опитите на СДС да се прикачат към ГЕРБ по темата”. Той напомни, че непрекъснато се повтаря стратегията на Бойко Борисов „Когато не може да отговориш на някой въпрос, когато си се провалил в нещо, започваш да обвиняваш – дали този преди теб, дали този след теб или този до теб – за да прехвърлиш отговорността.”

По повод на идеята на десните договорите за „Белене” да се проверяват отново, депутатът подчерта, че те вече са били разследвани от т.нар. комисия „Станишев”. Миналата година имаше проверка и на Държавната финансова инспекция. „Южен поток е изгоден за България проект, както и проектът „Белене”, заяви Овчаров. По-евтин проект от „Белене” няма не само в Европа, но и в света”, посочи за пореден път бившият член на кабинета на Тройната коалиция.

Според бившия премиер Симеон Сакскобургготски, след 20 години ще съжаляваме за АЕЦ „Белене”. „Твърденията, че няма нужда от „Белене”, защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни,” пише в статия, в сайта си Сакскобургготски, чийто кабинет реши строителството на „Белене” да бъде продължено.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови