ГЕРБ обмисля да подкрепи в пленарната зала референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, тъй като над 3 млн. граждани са дали вота си на него. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на групата Цветан Цветанов, а по-късно и в кулоарите на Народното събрание.

Той разясни, че възможностите са изцяло да се съобразят с резултата от националното допитване и по трите въпроса, така и да има съответният дебат. Но уточни, че все още няма политическо решение, темата не е обсъждана и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Цветанов окачестви мажоритарния вот като "хубаво нещо" и „важен фактор за издигане авторитета” на парламента и политическите партии. Той припомни, че при обсъждането на Изборния кодекс ГЕРБ са предложили смесена система, но БСП са били "против".

Така че, оттук нататък, обобщи Цветанов, ние трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване до българските избиратели. Смятам, подчерта той, че партиите трябва да работят в интерес на хората, тъй като това щяло да ги мотивира да имат достатъчно добри кандидати, за да успяват.

Обществото е доста чувствително за партийните субсидии, коментира Цветан Цветанов третия въпрос от референдума. Той самият е за орязване парите за партиите, но след внимателен анализ. Цветанов не отговори колко точно, според него, трябва да получават политическите сили, подчерта обаче, че е необходимо средства от държавата да са достатъчни, за да не се изпада в различни зависимости.

От думите на председател на предизборния щаб на ГЕРБ стана ясно също, че в момента усилията са за пълна мобилизация на партийните структури за балотажа в неделя. Второто полувреме е решаващо, категоричен е Цветан Цветанов.