Пречките пред съставянето на нов кабинет днес станаха с една по-малко. ГЕРБ и „Обединени патриоти” се договориха да вдигнат минималната пенсия.

Днес се проведе и лидерска среща между ГЕРБ и БСП.

Няма да има голяма коалиция

Докато течеше предизборната кампания Бойко Борисов и Корнелия Нинова не успяха да се срещнат за дебат. След изборите обаче успяха: и двамата бяха категорични, че трябва да спрат спекулациите за широка коалиция между ГЕРБ и БСП. 

Нинова не прие предложението на ГЕРБ да оглави парламента. Всъщност това стана традиция - такава оферта получи от Борисов и Михаил Миков, през 2014 г., когато ГЕРБ спечелиха предишните избори.

Бойко Борисов и Корнелия Нинова, заедно с екипите си се срещнаха, но след изборите. И казаха, че и дума не може да става ГЕРБ и БСП да управляват заедно.

Пенсиите ще се вдигнат

Милиони избиратели ще бъдат засегнати от другата новина - ГЕРБ и националистите се разбраха за размера на минималната пенсия. По неофициална информация тя ще се увеличи на два пъти тази година - 1 юли на 180 лв., а от 1 октомври на 200 лева.

„Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса „България над всичко”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подобно беше и мнението на Валери Симеонов от ОП/НФСБ: „Постигнахме общо решение, доволни сме, сега спокойно можем да продължим по останалите сектори”.

Паралелни сюжети

Докато ГЕРБ и Патриотите търсят пресечни точки, лидерът на „Воля” Веселин Марешки обеща подкрепа на Бойко Борисов за пълен управленски мандат. С това парламентарното мнозинство ще набъбне до 134 депутати.

Снимка: БГНЕС

Изпълнението на предизборно обещание на „Обединените патриоти” може да ги лиши от един евентуален министерски пост – този на отбраната. За да се увеличи минималната пенсия, ще се наложи депутатите да актуализират бюджета.