Партия ГЕРБ започва събирането на подписи за официалното искане на оставката на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов.

Искането на ГЕРБ дойде заради текст от декларация на БСП против „Луков марш”. Там се казва, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. По-късно социалистите се разграничиха от думите, чиито автор се оказа именно Жаблянов.

Самият той не видя причина да подава оставка.

БСП застана зад заместник-председателя на парламента. Социалистите припомниха, че още през 1991 г. са се извинили за репресиите, извършени от БКП.

Несъвместим ли е с поста

Когато целият парламент е намерил консенсус, Валери Жаблянов често се оказва с позиция, която разрушава постигнатото. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Тома Биков от ГЕРБ. Той даде пример със съпротивата на парламентарния зам.-шеф срещу договора с Македония и спазването на минута мълчание в памет на жертвите на комунизма у нас.

„Зам.-председателят трябва да е фигура, която да представлява целия парламент”, подчерта той.

Станислав Владимиров от БСП на свой ред коментира, че в случая личи „някакъв реванш” от страна на ГЕРБ заради оттеглянето на Димитър Главчев. Той подчерта, че официалната позиция на партията е, че Жаблянов не е нарушил правилника.

„Нашата партия, за разлика от ГЕРБ, е демократична партия и не ограничава демократичното мнение”, допълни той и посочи, че има „фиксация” към Жаблянов, докато министърът на образованието Красимир Вълчев е казвал, че хитлеризмът е направил и добри неща (Биков го репликира, че думите са извадени от контекст – б.р.).