Премахване на ограничението за 35 секции във всяка държава извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на вота „Не подкрепям никого” при определяне на резултата – тези радикални промени в Изборния кодекс поискаха изненадващо от ГЕРБ.

Решението е взето от Изпълнителната комисия на политическата сила и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса.

"Смятаме, че по този начин ще могат да се прекратят абсолютно всички спекулации от страна на Реформаторския блок за това че са били инициатори по отношение на всички тези промени", подчерта председателят на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов.

На извънреден брифинг в Търговище стана ясно кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев ще участват в заседанията на парламента, в които ще се обсъждат текстовете. Двамата депутати излязоха в отпуск за кампанията.

НС първоначално трябваше да излезе в предизборна ваканция, за да се избегне агитацията от парламентарната трибуна, но след събиране на подписи от страна на БСП вече беше свикано едно извънредно заседание (провалило се след бойкот от ГЕРБ-б.р.), а зам.-председателят на парламента Димитър Главчев насрочи следващо във вторник, като минути след съобщението за това се появи второ - за заседание в сряда.

Ремонтът на Изборния кодекс е в дневния ред.

Гласуването в чужбина произведе скандал месеци преди началото на предизборната кампания, след като стана ясно, че промените в ИК, обявените от Патриотичния фронт като насочени срещу вота в Турция, всъщност ще ударят гласуването в Западна Европа и Америка.

На практика ЦИК вчера намали броя на секциите във всички държави, в които се очаква висока избирателна активност. В Турция имаше 130 преди две години, а във Великобритания и Съединените щати - 40.

Десетки хиляди българи зад граница подадоха заявления за гласуване, но в крайна сметка секциите останаха максимум по 35 в държава (като по толкова ще са само в САЩ, Великобритания и Турция).

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Протестният вот пък разтърси управляващата коалиция, след като реформаторите заподозряха, че в него има "трик", който може да донесе победа на ГЕРБ още в първия тур. Причината - "Не подкрепям никого" е действителен глас при отчитането на избирателната активност, но не е действителен при определянето на резултата. Така победителят в първия тур може да си спести балотаж.

Президентът също намекна, че може да се стигне до сезиране на КС.

Премиерът Бойко Борисов се разгневи на РБ и заплаши, че ще преформатира управляващата коалиция.

По време на извтнредно заседание на МС идният вторник беше анонсиран от него като "ден разделен". Според присъствали премиерът директно е нападнал министрите реформатори.

Патриотите се разгневиха

Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО“ ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция, заяви в телевизионно интервю кандидат-президентът Красимир Каракачанов.

По думите му националистите настояват да няма ограничения за секциите в ЕС, но да има контрол в южната ни съседка.

Всичко друго щяло да е "договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган".

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване