От ГЕРБ са поискали извинение от Мая Манолова за аферата "Костинброд" при срещата си днес с нея като претендент за нов национален омбудсман. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Кандидатите за омбудсман са двама – Мая Манолова, издигната от БСП, и Константин Пенчев, предложен от Реформаторския блок.

Цветанов уточни, че депутатите на ГЕРБ ще гласуват по съвест за кандидатите, предстои да изслушат и Константин Пенчев. Няма да има формиране на политическо решение от страна на за номинациите, категоричен е Цветанов.

Той обясни, че на срещата колегите му са поставили въпроса за "Костинброд" и са пожелали близо две години след аферата да чуят дали Манолова е в състояние да се извини за случилото се. По думите му аферата е създала една нестабилност и неустойчивост в парламента и държавата като цяло.

"Не чухме извинение, като тя изрази съжаление, че по този начин този сигнал е бил задействан в деня за размисъл", обясни Цветан

През май 2013, в деня на размисъл преди изборите за Евопарламент, лидерът на ББЦ и настоящ евродепутат Николай Бареков се включи в жива връзка пред печатницата в Костинброд, докато прокурорите бяха вътре, и обяви, че изборите на следващия ден ще бъдат фалшифицирани. Впоследствие Мая Манолова внесе сигнал в прокуратурата.

Единственият подсъдим по делото "Костинброд" беше бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който беше оправдан от Софийския градски съд.