Спорът по Закона за МВР, който предизвика скандал в пленарната зала в сряда, се пренесе в студиото на „Тази сутрин”. Представителят на ГЕРБ Красимир Ципов подчерта позицията на опозицията, че с приемането на закона силовото ведомство ще стане инструмент за политически поръчки и ще се превърне в придатък на ДАНС.

„Основният проблем е, че с подзаконов акт на Министерски съвет ще се решават структури, правомощия на органите, задачи. Освен това сега има 6 синдиката, които ще бъдат ограничени до 2. Има и нереалистични обещания – например за плащането на извънреден труд на полицаите, не е ясно откъде ще дойдат парите”, обясни Ципов.

Опонентът му в студиото - Атанас Мерджанов от левицата, контрира, че средствата за извънреден труд на служителите на МВР са планирани и са гарантирани от бюджета.

„Налице е осуетяване на приемането на закона с процедурни хватки. Този закон е най-дълго обсъжданият за МВР. Той е на сайта на МВР от септември миналата година – някои текстове отпаднаха от него. Законът е полезен и нужен за статута на българския полицай”, констатира социалистът.

Извинение - обвинение

Междувременно ГЕРБ поиска извинение от червения депутат Кирил Добрев, а БСП ги обвини в саботиране на приемането на Закона за МВР. В сряда от трибуната в НС Добрев заяви емоционално, че „50 хиляди души чакат закона за своето кариерно развитие, а 10 ваши помияра там го саботират - или вкарайте 90 човека в зала и ни дайте бой, или ставайте и си тръгвайте”.

Ципов поиска Добрев да се извини за изказването си. "Г-н Добрев, излезте от тази трибуна и се извинете, защото ние ще предприемем мерки и ще сезираме Комисията по парламентарна етика", отбеляза депутатът.

В декларация Мерджанов пък заяви, че от ГЕРБ целят да не бъде приет новият Закон за МВР. "Свидетели сме на едно истерично и неоправдано противопоставяне на приемането на закона от страна на ГЕРБ. Опозицията използва всички до болка познати хватки за отлагане на дълго очакваните от служителите на МВР промени", отбеляза червеният народен представител.

По думите му с този закон се отдава заслуженото на полицаите и единственото, което ще се иска в замяна от тях, е съвестно да изпълняват задълженията си.