Програмата за енергийна ефективност на панелните блокове може да бъде спряна след изборите. Това стана ясно от думите на лидера на партията Бойко Борисов в Благоевград.

„Ако не ви харесва – спрете. Според мен, това е хубаво, ако според вас това е лошо, на 26 март може да го спрете, така че ви пожелавам успех”, заяви експремиерът, който инспектира няколко от санираните блокове в града.

Не за първи път ГЕРБ обвързват програмата за енергийна ефективност с избори. Между двата тура на президентския вот зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметове и други политици от ГЕРБ чертаеха апокалиптични прогнози при загуба на Цецка Цачева, а в Смолян даже се появиха предупредителни листовки, призоваващи да се гласува с „правилната” бюлетина.

Тогава Бойко Борисов призна, че това поведение на ГЕРБ е било грешка и даже се е скарал на подчинените си заради всяването на паника.

Междувременно ресурсът на програмата наистина беше изчерпан, като се появиха информации, че е била източвана с неоправдано високи разходи за материали и работа.

По време на днешното събитие в Благоевград бившият премиер беше атакуван от няколко от присъстващите заради приоритетите по време на управлението му и липсата на възможности за развитие в региона. Кметът на града Атанас Камбитов и някои от по-гласовитите граждани определиха това като провокация.