В Народното събрание одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията. Предложените промени ще помогнат за осъществяването на планираната съдебна реформа.

Предложението бе одобрено със 118 гласа „за”, 14 „въздържал се” и 4 „против”.

Комисията ще бъде съставена от 16 народни представители – по двама от всяка група в 43-ото Народно събрание. Председател ще бъде Димитър Лазаров от ГЕРБ, а негов заместник – Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Останалите членове ще бъдат Данаил Кирилов (ГЕРБ), Димитър Делчев (РБ), Християн Митев и Емил Димитров (ПФ), Мая Манолова и Чавдар Георгиев (БСП), Четин Казак и Хамид Хамид (ДПС), Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев (АБВ), Красимира Ковачка и Явор Хайтов (БДЦ) и Явор Нотев и още един представител на "Атака", който ще бъде определен по-късно.

Решенията в комисията ще се взимат с мнозинство от всички членове. На практика това означава, че за приемане на дадено решение ще бъдат необходими поне 9 гласа „за”.

Промените в конституцията бяха внесени във вторник в деловодството на парламента, заедно с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и 8 депутати от БДЦ.

Вчера от ГЕРБ предложиха председателското място на Янаки Стоилов от БСП, за да получат подкрепа и от опозицията, но това предложение беше отклонено от партията.

Днес Цецка Цачева, председател на парламента, обясни, че подобен въпрос не може да бъде решен без подкрепата на останалите партии. Поради тази причина комисията се сформира на паритетен принцип, а не на пропорционален.

Цветан Цветанов отправи призив всички представители от комисията да участват активно във вземането на решения и да се правят взаимни компромиси. „Самият факт, че успяхме в рамките на 43-ото Народно събрание да изберем главен съдебен инспектор показва, че можем да формираме мнозинства, които да бъдат полезни за държавата”, допълни още той.

За да се стигне до необходимата промяна в Конституцията са нужни 180 гласа, въпреки че решението може да се вземе и със 160 гласа. Промените се правят при три четения в Народното събрание, а не само при две, както при всички останали законопроекти. При 180 гласа процедурата е по-бърза, а при втория вариант тя би имала по-дълъг срок между второ и трето четене.

Днес за първи път в рамките на 43-ото Народно събрание депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от поне 121 присъстващи в зала, за да започнат пленарното заседание. Първата точка в програмата беше Законопроект за ратифициране на Споразумението между Република България и Международния наказателен съд за релокация на територията на Република България на свидетели на Съда.