Обсъжданият и очакван вот на недоверие към правителството заради спирането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България беше внесен в парламента от БСП и "Атака". Искането за негативна оценка на управлението на кабинета „Борисов” подкрепиха 48 депутати от левицата, "Атака" и един независим - Георги Терзийски.

Още в четвъртък управляващите изразиха съмнения за коалиция между БСП и "Атака", а по-рано днес РЗС призова "разумните" националисти да се държат на дистанция от проруските енергийни схеми.

"Мотивите за вота са много солидни. Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев, според когото спирането на проекта за втора атомна централа е фатално за България, за енергетиката и за българските граждани, които ще плащат в пъти по-високи сметки за ток.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Само преди година г-н Борисов в свое телевизионно участие яростно защитаваше бъдещето на „Белене” с категорични аргументи(...) Днес имаме обръщане на позицията на премиера и правителството на 180 градуса без никакви разумни аргументи”, заяви червеният лидер.

По думите му с това си решение правителството обслужва чужди интереси. Станишев каза още, че то не е аргументирано по обоснован икономически начин. „Не случайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хврърлят димки. Не са направени никакви разчети. Газова централа на мястото на „Белене” означава по-голяма зависимост от Русия и цени, поне два пъти по-високи от цена, на която би произвеждала атомна централа. Решението за мен е национално предателство и не е обосновано”, посочи червеният лидер.

Той застана и зад обещаните, че ако БСП получи отново властта проектът ще бъде рестартиран, при глас на българите „за” на референдум – позиция, която вече заявиха няколко представители на левицата (Георги Първанов и Петър Димитров – бел. ред.).

Сидеров: ГЕРБ обслужват турски интереси

Позицията на правителството за АЕЦ „Белене” стана и главният повод лидерът на „Атака” Волен Сидеров да определи за пореден път политиката на ГЕРБ като „антибългарска”. Действията на управляващите са скрепени с посещение в Анакара, където българското правителство във васално положение подкрепя неоосманските позиции на Турция, заяви Сидеров, давайки за пример „отмятането” на премиера Бойко Борисов от мнението му за централата, изразено миналата година.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Стана ясно, че ще се спре проектът АЕЦ „Белене”, който министър-председателят само преди една година защитаваше. След посещението в Анкара, изведнъж този обект с високо значение за нашата държава, приключи. Самият премиер преди една година обясняваше, че ако приключим с АЕЦ „Белене”, през 2020 г. ще се озовем без нито един ядрен реактор. Лишаваме се от най-евтиния си ток. Какво накара мнението на премиера да се обърне на 180 градуса след посещението в Анкара. Ясно е защо ДПС прие позиция пас по този въпрос, изключително важен за нашия интерес. Ясно е, че е изгодно за Турция ние да закрием нашата централа”, подчерта Сидеров.

Той заяви, че „Атака” е категорично против решение на парламента и правителството за спиране на проекта за втора атомна централа. Националистическата партия искала управляващите да построят нови реактори в АЕЦ „Козлодуй”, както и нова централа.

„Премиерът да каже какво го накара да се откаже от АЕЦ „Белене” и свързвам това с нашето искане за референдум. Защо, г-н Борисов, не оставите народа да се произнесе”, попита Сидеров и призова всички депутати да се подпишат в подписката.

От трибуната на парламента политикът изрази мнение, че управлението на ГЕРБ превръща България в „чалгаджийска държава”. „Днес от нашата трибуна беше даден мандат на една чалгаджийска певица да пее турски маанета в парламента. Предлагам следващия път от тази трибуна да поканите Азис. И без това вашият министър на образованието го подкрепя”, каза Волен Сидеров, коментирайки поканата на вътрешния министър Цветан Цветанов към Софи Маринова да пее в Народното събрание.

Безпринципен вот на недоверие, без ясни мотиви

Така от ГЕРБ определиха подетата инициатива от левицата и „Атака”. „Във връзка с предстоящия вот на недоверие, който ще последва преди или след Възкресение, искам да кажа нашата позиция на нашата парламентарна група. Вчера изразихме нашето становище относно предстоящата коалиция, безпринципна според нас, между „Атака” и БСП. Този вот за нас е абсолютно безпринципен, без ясни мотиви и в момента и двете политически партии се опитват да яхнат вълната, свързана с прекратяването на проекта „Белене”, заяви Александър Ненков.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови