Кметовете на Ивайловград Диана Овчарова и на сатовчанското село Плетена Румен Арнаудов ще бъдат издигнати от ГЕРБ за втори мандат, въпреки разследванията на bTV за незаконни кариери в общините им и сериозните съмнения за конфликт на интереси.

При регистрацията на партията в ЦИК председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов не видя никакъв проблем и в двете кандидатури. По думите му Арнаудов е единственият в региона, който има разрешение за кариера за инертни материали, като след това уточни, че дейността се извършва от семейството му. За случая с Овчарова от преди месец, Цветанов каза, че ще се запознае по-късно днес.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че партията ще се бори за гласовете на всички избиратели, докато „диаметрално противоположни партии” се обединяват срещу управляващите. По този повод бившият силов министър посочи, че подкрепеният и от ГЕРБ, и от ДПС Николай Грозев (Нова Загора) има изключително успешни два мандата и се очаква да бъде подкрепен и от други политически сили и граждански организации.

Цветанов не пропусна да сподели информацията, получена в предизборния щаб, че в Борино (Смолянско) Реформаторският блок ще подкрепи кандидат-кмета на ДПС. Той изрази съжаление, че липсва "активна и конструктивна опозиция" в лицето на БСП.

Като цел за вота ексминистърът си постави ГЕРБ да овладеят оста Враца – Монтана – Видин и „да разбием монопола в Кърджали” с 2-3 кмета на общини.

Амбициите на партията са да има победа в 16 до 18 областни центрове, над 100 кмета и над 1700 общински съветници, уточни още той.

Снимка: БГНЕС

По думите на Цветан Цветанов, предизвикателството пред партията е „да покажем видимите резултати на кметовете на ГЕРБ и да покажем, че можем да поемем нови предизвикателства в регионите, където нямаме присъствие”.

Днес той и административният секретар Цветомир Паунов внесоха в ЦИК 9999 подписа.

В края на телевизионното си участие, Цветанов прикани и журналистите да гласуват за ГЕРБ.