ГЕРБ предлага отпадане на тавана от 35 секции в чужда държава, но само за страните от Европейския съюз. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов, след като от партията внесоха в деловодството на парламента изменения в Изборния кодекс – само три седмици преди президентския вот.

Кирилов посочи, че са направили известни промени в първоначалния вариант на законопроекта и затова са се забавили повече от два часа и половина с внасянето му, но са намерили по-доброто и адекватно решение. Предложенията за промени са били обсъдени днес при премиера Бойко Борисов.   

Вчера Патриотичният фронт заплаши, че ще оттегли подкрепата за правителството, ако отпадне ограничението за секциите в Турция.

ГЕРБ предлага още за всички видове избори вотът за квадратчето "Не подкрепям никого"да се брои и при избирателната активност, и при определянето на резултата.

Същата опция ще присъства и в бюлетината за балотажа. Този глас ще влияе също на парламентарните избори на четирипроцентовата бариера и на малките партии ще им трябват повече гласове, за да я преодолеят.

„Ще се получи две партии да се окажат в парламента“, коментира Димитър Делчев от Реформаторския блок.

„Това е откровен стремеж в Народното събрание политическите сили да бъдат сведени до минимум и този минимум е ГЕРБ, БСП и ДПС“, каза и зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

От ГЕРБ са убедени, че това квадратче е необходимо, защото е въведено задължително гласуване. 

Партията предлага още да се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК, взето включително и в деня на изборите, в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна.

По този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някои от секциите в чужбина има по-голяма, свръхактивност, да може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес, така че избирателите да не са притеснени да гласуват, разясни Данаил Кирилов.

Без да чака депутатите да променят закона, омбудсманът Мая Манолова атакува тавана от секциите в чужбина пред Конституционния съд.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване