ГЕРБ иска падане на тавана от 35 секции в чужбина, но само за ЕС
Промяната от първоначалния вариант е направена след среща с премиера Бойко Борисов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    2
Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлага отпадане на тавана от 35 секции в чужда държава, но само за страните от Европейския съюз. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов, след като от партията внесоха в деловодството на парламента изменения в Изборния кодекс – само три седмици преди президентския вот.

Кирилов посочи, че са направили известни промени в първоначалния вариант на законопроекта и затова са се забавили повече от два часа и половина с внасянето му, но са намерили по-доброто и адекватно решение. Предложенията за промени са били обсъдени днес при премиера Бойко Борисов.   

Вчера Патриотичният фронт заплаши, че ще оттегли подкрепата за правителството, ако отпадне ограничението за секциите в Турция.

Мая Манолова атакува в КС тавана от 35 секции в чужбина Омбудсманът внесе жалба въпреки намерението на ГЕРБ да внесат поправки, с които ограниченията да отпаднат

ГЕРБ предлага още за всички видове избори вотът за квадратчето "Не подкрепям никого"да се брои и при избирателната активност, и при определянето на резултата.

Същата опция ще присъства и в бюлетината за балотажа. Този глас ще влияе също на парламентарните избори на четирипроцентовата бариера и на малките партии ще им трябват повече гласове, за да я преодолеят.

„Ще се получи две партии да се окажат в парламента“, коментира Димитър Делчев от Реформаторския блок.

„Това е откровен стремеж в Народното събрание политическите сили да бъдат сведени до минимум и този минимум е ГЕРБ, БСП и ДПС“, каза и зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

От ГЕРБ са убедени, че това квадратче е необходимо, защото е въведено задължително гласуване. 

Партията предлага още да се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК, взето включително и в деня на изборите, в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна.

По този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някои от секциите в чужбина има по-голяма, свръхактивност, да може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес, така че избирателите да не са притеснени да гласуват, разясни Данаил Кирилов.

Без да чака депутатите да променят закона, омбудсманът Мая Манолова атакува тавана от секциите в чужбина пред Конституционния съд.

  • 3
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре