Три дни след трагедията в Лясковец, ГЕРБ излезе с пресконференция по темата – с коментари и оценки на „неадекватните” действия и решения от страна на МВР по отношение на проведената полицейска акция. В хода й 53-годишният Петко Петков с психически отклонения уби един спецполицай и рани други трима.

Пред журналисти в понеделник бившият шеф на силовото ведомство и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията ще поиска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Причината – неговият „непрофесионализъм”.

„Свидетели сме на един непрофесионален, неподготвен главен секретар, който е подписал реализацията, който е участвал в организацията и имал възможността да се запознае с всички експертизи от минал период от време. Най-тревожното е, че никой не понася отговорност”, заяви заместникът на Бойко Борисов и зададе въпрос - кое наложи в този час и ден операцията по този начин при заключенията от Института по психология към МВР, че майката на стрелеца е можело да бъде взета за заложничка и да бъде застрашен нейния живот.

„Най-тревожното е, че цялостната операция показва дефицита и дефекта на всички законодателни промени, които се правят в сектора за сигурност през последните десет месеца. Заобикаля се закона за МВР за така нареченото конкурсно начало за ръководните кадри в структурите на вътрешното министерство. За съветници на главния секретар се назначават хора, които по никакъв начин не отговарят на законовите критерии и това е формата и начина да се заобикаля закона”, подчерта Цветан Цветанов.

Той вмъкна и тезата, че трябва да бъдат възстановени правомощията на президента при назначения на ключови постове в МВР.

Според него „доминирането на представители от структурите на контраразузнавателната Главна дирекция Национална сигурност показва пороците и тези грешки, които се постигат в момента от МВР. Не е нормално главният секретар да дойде от ДАНС”.

Вторият човек в ГЕРБ допълни още, че от партията ще настояват за създаването на временна анкетна комисия по случая в НС, тъй като липсвала цялостна информация. ГЕРБ се съмнява, че ранените при акцията барети са само трима. В общественото пространство са се появили твърдения за 5-7 ранени служители на СОБТ. Подобни информации будели съмнение за нарочно затъмнение и прикриване на факти.

С изказването си Цветанов предимно повтори първоначалния си коментар на ситуацията в Лясковец в петък. Тогава той я определи като „непрофесионална операция на ликвидаторите на МВР”. Неговият шеф Борисов пък остана на мнението си, и в петък, и през уикенда – че „няма да каже лошо за МВР, случват се такива работи”.

В неделя стана ясно пък, че главният секретар Светлозар Лазаров ще бъде изслушан в парламента по темата "Лясковец".

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"