ГЕРБ имали рационални аргументи за Цачева, но избирателите подходили емоционално
Само 21 км остават до завършването на оградата по границата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 5
    16
Румяна Бъчварова
Снимка: Ладислав Цветков

Става въпрос за мажоритарен избор. Когато беше определена кандидатурата на Цецка Цачева, аргументите бяха рационални. Избирателите подходиха емоционално към този избор. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова по повод президентския вот, довел до падането на кабинета.

Според социолозите, близо 300 000 избиратели на ГЕРБ не са подкрепили своя кандидат, а са пуснали бюлетина за ген. Румен Радев. „Този факт показва, че партията не е онази армия, която обвиняват, че е ГЕРБ – когато безропотно следва едно политическо решение. Това е партия, която има позиция (…) Това е по-добре за нейното бъдеще”, коментира Бъчварова.

Бойко Борисов: Очаквах животът на кабинета да е една годинаНе съм искал оставката на кметовете на ГЕРБ, категоричен беше премиерът в оставка

Според нея и двете премиерски оставки на Бойко Борисов показвали достойно поемане на политическата отговорност: „В България отношението към политическия елит обикновено е свързано с това, че всеки се е вкопчил във властта. Този път и предишния отговорността много ясно беше приета и с всички рискове се отива пак на избори, за да се поиска доверие от избирателите”.

Готови ли са в партията за битката? „Няма причина ГЕРБ да не тръгне към изборите силно мотивирана – имаме опит, знаем как се управлява държава, кое е важното, кое е маловажното. Следващ мандат ще е продължение на правилните политики”

Вицепремиерът в оставка подчерта, че ГЕРБ са работели „диалогично” с партньорите си и в резултат депутатите от партията са подкрепяли предложения на министри от другите политически сили. Тя даде пример с пенсионната реформа на Ивайло Калфин (АБВ), която довела до брожения в МВР.

АБВ подлага коалицията на тест с пенсионната реформа на КалфинПо думите на лидера в оставка на АБВ, ако партията излезе от управлението, министърът напуска кабинета

Като вътрешен министър Бъчварова призна, че е допуснала грешки, свързани с недостатъчна решителност и недостатъчно добра комуникация. Въпреки това тя беше категорична, че МВР е една от най-реформираните системи у нас, като са направени стъпки за разделяне на полицейската от административната работа, за борба с корупцията и разширяване на правомощията на ГДБОП.

По отношение на охраната на границата, Румяна Бъчварова посочи, че с европейската помощ от 160 млн. евро ще имаме „съвършено нова и модернизирана Гранична полиция”. Тя ще пази почти завършено съоръжение по браздата с Турция – остават около 21 км от оградата, а други 60 км по реките ще са по-различен тип преграда, която е проектирана и ще се строи.

„Оградата предизвиква интерес сред всичките ми колеги европейски външни министри”, посочи тя.

  • 5
    16
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре