Ден преди публикуването на поредния критичен евродоклад, лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок са решили да поискат оставката на сегашния състав на Висшия съдебен съвет.

Темата събра представители на партиите от управляващото мнозинство в сградата на Народното събрание.

„Ние от ГЕРБ, предвид последните процеси, предлагаме на ВСС да се разпусне. Няма доверие, изчерпа го. Серията от скандали създава усещането, че ВСС не може да изпълнява функциите си”, заяви Цветан Цветанов.

"Членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и обществото, продължи Цветанов. Напротив, правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебната институция от неясни кръгове и властови центрове", допълни той..

ПГ на Реформаторския блок взе решение да поиска ВСС де се разпусне. Това заяви на свой ред Найден Зеленогорски.

" Искаме оставката на ВСС - това е решение на целия РБ и на цялата парламентарна група. Утре в нарочна декларация ще изнесем всички аргументи и мотиви за това, както и всички наши предложения във връзка с очакванията ни за съдебната реформа, на антикорупционното законодателство", продължи той

Все още не е ясна позицията на АБВ и Патриотичния фронт.

Депутатите от управляващата коалиция подготвят в парламента декларация, с която настояват членовете на кадровия орган да се оттеглят, научи bTV.

За декларацията спомена и Меглена Кунева в предаването "Лице в лице". Тя я нарече "призив за морален акт".

"Това е орган който трябва да взима много сериозни решения по кариерното израстване на магистратите; решения които засягат разпределение на дела, натоварване, решения по политика. Ако българското общество няма доверие в това, че има добро правораздаване и то върви в правилната посока, то тогава правителството на съдебната власт трябва да даде отговор", посочи вицепремиерът.

Тя направи коментар в тази посока и по-рано днес, когато се появиха първите информации за съдържанието на доклада.

По закон мнозинството в НС може да изрази позиция по въпроса, но във ВСС трябва сами да решат дали да подадат оставки.

А какво се случва във ВСС

По информация на bTV, тази вечер в сградата на Висшия съдебен съвет се е провело тайно съвещание на неформалното мнозинство в кадровия орган. Няма информация какво обаче е било обсъждано.

За да бъде разпуснат ВСС, 13 от членовете му трябва да подадат оставки.

"Не съм бил канен на тази среща, както и други мои колеги и нямам нищо против да се оттегля, ако в това има смисъл, защото според мен трябва да стане ясно кой провокира тези скандали, защото всеки трябва да си понесе отговорността за това. Гарантирам, че никой от нас не ги провокира", каза пред bTV членът на ВСС Камен Иванов.

Той е един от кадровиците, които са критични към сегашното мнозинство в съвета.

Според запознати, сегашната ситуация парадоксално може да облагодетелства статуквото, защото при избор на нов ВСС, съставът му може да е по-послушен.

Освен това, установяването на фактическите обстоятелства около "Яневагейт" и SMS-ите до премиера ще останат на заден план.

Предисторията

В изтеклата в медиите чернова на мониторинговия доклад има редица критики към работата на съдебния съвет, в това число - и че не се самосезира достатъчно често при появата в публичното пространство на сигнали за корумпирани магистрати.

Кадровиците се оказаха в центъра на грандиозен скандал около изтеклите записи на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В тях те открито коментира задкулисни зависимости в съдебната власт, както и това че премиерът Бойко Борисов има "свои хора" в съвета.

ВСС реши да не се занимава със записите, а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа на медиите SMS, препратен му от министър-председателя, от който се разбира, че друг член на съвета "рапортува" за случващото се на заседанието.

Появиха се хипотези, че това е Димитър Узунов. Той отказа да предостави разпечатка от телефона си, а един от кадровиците, които се обявиха за повече публичност по случая, представляващият ВСС Соня Найденова, се прости с поста си... в негова полза.

Именно последното стана повод шестима от кадровиците публично да се разграничат от колегите си. Междувременно и Лозан Панов обяви, че няма да идва на заседания на ВСС, докато Узунов не покаже разпечатка от телефона си.