Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт не се споразумяха за съставяне на ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Според източници от ПФ, по време на продължилите няколко часа преговори и имало готовност за компромис по всички теми, освен исканото от националистите вдигане на пенсиите.

„Не можем да постигнем ефективно целите си в този парламент. Надяваме се да има достатъчно допирни точки в следващия, за да продължим с реформите”, заяви след провала на преговорите Найден Зеленогорски от РБ/ДБГ.

„За нас не е било самоцел участието във властта”, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отбеляза, че „има определени различия”, които и след 4-5 дни преговори са останали неразрешени.

„Не сме страхливци и няма да тръгнем срещу нагласите на собствения си народ”, посочи и Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Дясното обединение взе третия проучвателен мандат от президента след оставката на Бойко Борисов и след пропадането на варианта за техен кабинет президентът ще трябва да назначи служебно правителство, което да подготви страната за предсрочни парламентарни избори.