Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС (без лидера Лютви Местан – бел. ред.) осигуриха необходимия кворум, който да дебатира и да гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет, внесена от Министерски съвет. Необходимият брой депутати бе валидиран с поименна проверка, поискана от Филип Попов от Коалиция за България.

След като в продължение на дни социалистите твърдяха, че от финансовия ремонт нужда няма, днес излязоха от пленарна зала преди началото на дебата.

В крайна сметка обаче депутатите приеха актуализирането на държавния бюджет на първо четене. „За” гласуваха 117 народни представители - от ГЕРБ и ДПС, „против” – 61 от БСП.

Веднага след гласуването, левицата огласи залата с възгласи "горчиво" по адрес на разбирателството между формациите на Местан и Борисов.

(Пълния текст на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. вижте ТУК).

След като по-рано народните избраници одобриха актуализация на бюджета на НЗОК, обсъждането на държавния започна с покана в зала да присъстват изпълнителните директори на НАП и на Агенция „Митници”, отправена от Красимир Янков от левицата. Последва обратно процедурно предложение от Димитър Лазаров от ГЕРБ, който попита как ще бъдат задължени да дойдат – „ще ги арестувате ли”.

На въпрос защо са поискали поименна проверка, Румен Гечев от БСП отговори пред bTV: „Използваме всички парламентарни средства, защото тази актуализация не е необходима. Това е оценка не само на БСП, но и на експерти. Очевиден е опитът на ДПС и ГЕРБ да си осигурят финанси за тяхното служебно правителство. Искат да им подпишем празен чек, с което категорично не сме съгласни. Оформя се един много отчетлив съюз ДПС-ГЕРБ”.

Думите му Менда Стоянова от ГЕРБ коментира така: „Основните обвинения на социалистите са предизборни. В момента е ясно кой е национално отговорен и кой не. Възможно е да няма актуализация, но това би означавало, че под риск от явен срив ще са множество системи в мандата на служебното правителство. Най-важен е въпросът с еврофондовете – 70-80 общини са пред колапс, ако до дни не започне разплащането. Над 1,5 млрд. лева има неразплатени – това значи фалирали общини, фалирали фирми, ще трябва да върнем парите на Брюксел. Ето затова искаме актуализацията."

Депутатите решиха още, че ще заседават извънредно на 4 август – понеделник. Предложението беше направено от именно от Менда Стоянова.

Дневният ред на заседанието от 14.00 часа предвижда второ четене на законопроектите за актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК. Народните представители приеха и съкращаване на срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на законопроектите на 3 дни.

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова възрази срещу това да се възложи на бъдещо правителство, което не е ясно, да сключва неизвестни по размер договори, като по думите й това е все едно да се даде празен чек. „Ние ще атакуваме подобно решение пред Конституционния съд”, посочи Манолова. Тя подчерта, че от Коалиция за България ще обжалват бюджета пред Конституционния съд.

От следващия ден – 5 август, депутатите излизат в лятна ваканция, гласуваха още самите те.