Скандали, декларации и демонстративно напускане на пленарната зала предложиха още първите минути на днешния парламентарен ден. Той беше белязан от скандали между ГЕРБ и БСП.

Първо парламентът отхвърли искането на левицата да се проведе изслушване на премиера Бойко Борисов, относно подкрепата на правителството за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Кристиан Вигенин посочи, че за първи път в историята си България има кандидат за този пост, който се е утвърдил сред водещата група, но се правят опити той да бъде отстранен.

„Кулминация на една добре организирана капания за дискредитиране и саботаж, в която ключова роля имаха българи, български служители, народни представители и представители на международни институции”, посочи бившият външен министър.

Според него чужди лидери налагат на българското правителство решение, което ще дискредитира страната. „Защо премиерът не реагира на саботажите, които се реализираха, включително от хора, близки до ГЕРБ? Защо позволи един еврокомисар, за чието назначение носи лична отговорност, да подкопава усилията на българските институции?”, запита още той.

Искането на „БСП лява България” събра 52 гласа „за”, 71 „против” и 27 „въздържал се”.

„Копринка”

ПГ на ГЕРБ категорично осъжда акта на поругаване на Европейското знаме и на знамето на НАТО, които бяха стъпкани публично по време на събора "Приятели на Русия" край язовир „Копринка“, обявиха управляващите в нарочна декларация.

„Безцеремонното налагане на разединение сред българските граждани е неприемливо. Неуместно и безсрамно е българите да бъдат противопоставяне помежду си чрез използването на клишета, че който обича Русия, трябва да бъде срещу Европейския съюз и НАТО”, пишат от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов подчертават, че европейското знаме вече е и наше собствено и е възмутително то да бъде поругавано. В декларацията се посочва, че от 2007 година насам Европейският съюз инвестира безвъзмездно в България почти 25 милиарда лева, а до 2020 година в страната се очаква да постъпи още по-голяма сума.

„Това, че БСП се провалиха при управлението на европейските фондове не е оправдание за поощряването на антиевропейско говорене“, посочи от парламентарната трибуна Галя Захариева от ГЕРБ.

Левицата се разграничи от случилото се чрез изказване на председателя си Корнелия Нинова: „Правим го с еднаква острота и към тази провокация и към провокацията да бъде освиркван и замерян с бутилки Красимир Велчев – представителя на ГЕРБ там. И двата акта приемаме за неприемливи. Осъждаме ги еднакво”.

Децата с увреждания

ПГ на „БСП лява България” в крайна сметка напусна пленарната зала, заради отхвърленото предложение парламентът да включи в седмичната си програма законови промени, предвиждащи увеличаване на помощите за децата с увреждания.

За днес е насрочен родителски протест пред парламента.

„Уважаеми колеги от ГЕРБ, казахте, че предложението ни за увеличаване на средствата за децата с увреждания е предизборно. Внесено е 15 октомври 2015 г., когато нямаше президентски избори. Казвате, че е популистко, защо тогава сте го подкрепили в Комисията по труда и социална политика? Всичките ви членове на комисията са гласували „за” това предложение”, коментира Нинова.

По думите ѝ от 20 април има внесен още един законопроект, по искане на майките на деца с увреждания, който предвижда отпадане на таксите за дела за попечителство. „Това предложение внесохме, след предишната среща с тях. От 20 април до сега не е минал през комисия на първо четене. Не е разпределено. Това показва отношение на политическа партия ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов към бедните, децата с увреждания, слабите хора, които не искате да подкрепяте”, допълни още лидерът на БСП.